Aer parfumat în metrou? Nu, ar fi prea mult. Chiar şi pentru Viena

Un experiment a avut loc în capitala Austriei, care, de câţiva ani, se află pe primul loc în topul oraşelor cu cel mai înalt nivel de trai în lume: timp de o lună au fost introduse în reţelele de ventilaţie a două linii de metrou 4 esenţe de parfum diferite. Dar cetăţenii au respins experimentul, considerând calitatea aerului ca fiind deja satisfăcătoare.
Metrou
Metrou (wien.gv.at)

Metrou parfumat? Nu, mulţumim, este în regulă aşa cum este. Nu, nu este o glumă. Este experimentul care tocmai s-a încheiat în două dintre cele cinci linii subterane din Viena. Timp de aproximativ o lună, autoritatea transportului public local Wiener Linien a introdus în sistemele de ventilaţie ale reţelelor patru tipuri de esenţe: ceai verde, grapefruit, pepene galben şi santal. Toate însoţite de nume captivante: "Relax", "Energize", "Fresh White Tea" şi "Happy Enjoy".

Wiener Linien le-a cerut pasagerilor, prin intermediul internetului, să-şi exprime opinia cu privire la experiment. Rezultatul nu a avut însă efectul dorit: din 37.000 de răspunsuri, 16.000 au fost pozitive iar 21.000 negative. Concluzie: experimentul - despre care compania a anunţat că a costat 5.000 de euro - a fost întrerupt pentru moment.

În luna septembrie este programată o nouă versiune a testului: se va utiliza doar „Energize”, aroma care a obţinut cel mai bun feedback în rândul celor care s-au exprimat pozitiv. În cazul în care balanţa înclină preponderent spre răspunsuri negative, proiectul va fi abandonat. În urma acestei prime „rulări”, compania susţine că utilizatorii par să fi apreciat foarte mult îmbunătăţirile calităţii aerului, ca urmare a introducerii, în ianuarie, a interdicţiei de a consuma alimente în reţeaua subterană.

În ultimii ani, fosta capitală a Imperiului Habsburgic s-a aflat în topul clasamentului mondial al calităţii vieţii urbane (în ultimele publicaţii, se află pe primul loc în lume atât pentru Economist, cât şi pentru Mercer). Metropola este orientată permanent spre păstrarea şi îmbunătăţirea vieţii de zi cu zi a rezidenţilor şi vizitatorilor săi, iar experimentul relatat este încă o dovadă.

La cele 5 linii de metrou existente se adaugă liniile de tramvai foarte eficiente. Toate acestea permit ca oraşul să fie traversat dintr-o parte în alta, cu mijloacele de transport public, doar într-o oră. La acestea se adaugă un aer de cea mai bună calitate, o reţea de piste de biciclete de top 10 în Europa, şi o cultură a dezvoltării durabile a turismului. De fapt, marile străzi ale memoriei imperiale nu sunt sufocate de fast-food-uri şi magazine de suveniruri pentru turismul de masă, ci mai reprezintă încă un loc de întâlnire şi de odihnă pentru locuitori, fără să distrugă peisajul local caracteristic oraşului.

Un cerc virtuos care reflectă stilul de viaţă al locuitorilor şi, uneori, chiar şi al vizitatorilor.

Articole de referinţă: Wiener Linien: Dufte U-Bahnen erfrischen den Sommer in Wien;"Fresh White Tea" und "Happy Enjoy": Wiener U-Bahn will Duftstoffe in Waggons pumpen