Aeroportul din Berlin, închis temporar, după ce un aşa-zis activist pentru climă s-a lipit de pistă

Unul dintre aşa-numiţii activişti de la Letzte Generation, lipit pe ina dintre pistele aeroportului Brandenburg din Berlin, Germania
Unul dintre aşa-numiţii activişti de la Letzte Generation, lipit pe ina dintre pistele aeroportului Brandenburg din Berlin, Germania (Twitter - captură ecran)

Aşa-zişii activişti europeni pentru climă au ridicat, recent, miza în războiul lor - devenit din ce în ce mai iraţional - împotriva combustibililor fosili, oprind complet operaţiunile de zbor de pe Aeroportul Brandenburg din Berlin timp de o oră şi jumătate.

"Avionul nu este un mijloc de transport pentru oamenii obişnuiţi. Majoritatea oamenilor - aproximativ 80% - nu au zburat niciodată. Un procent mare din populaţie este responsabil pentru aproximativ jumătate din toate emisiile legate de zboruri", a scris grupul pe Twitter.

Grupul ecologist Letzte Generation a cerut ca populaţia să nu mai folosească avioanele pentru a călători şi a postat pe Twitter un videoclip cu membrii săi pătrunzând în incinta aeroportului printr-o gaură făcută într-un gard din plasă de sârmă.

Poliţia i-a reţinut pe infractori, dar nu înainte ca aceştia să provoace neplăceri pentru aproximativ 3.000 - 4.000 de călători care se îndreptau spre şi dinspre principalul aeroport comercial din Berlin. Pe lângă cei blocaţi în aeroport sau în avioanele care aşteptau să decoleze, 15 zboruri către Berlin au fost deviate către Düsseldorf, Leipzig/Halle şi Dresda.

Acelaşi grup se află în spatele mai multor acţiuni ce au avut loc în ultimele luni pentru de a atrage atenţia în Europa. Ei au aruncat cu mâncare pe renumite opere de artă, au întrerupt un concert de muzică clasică al orchestrei din Hamburg, unul dintre activişti lipindu-se de pupitrul dirijorului, au blocat traficul rutier şi au vandalizat cu vopsea portocalie sediul unor întreprinderi şi clădiri guvernamentale.

Ministrul de Interne din Brandenburg, Michael Stübgen, a condamnat sever ultima ispravă a aşa-zişilor activişti. El a descris acţiunea drept o "intervenţie periculoasă în traficul aerian", "o infracţiune gravă" care "în cel mai rău caz pune în pericol chiar vieţi omeneşti".

"Nu există nicio justificare pentru aşa ceva", a adăugat Stübgen, care i-a numit pe activişti "criminali", potrivit radiodifuzorului german RBB.

Poliţia din Berlin a declarat că protestatarii au arătat că "sunt gata să comită crime iar cadrul democratic nu are nicio importanţă pentru această organizaţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne