Afganistan: Karzai poartă discuţii secrete cu talibanii pentru a încheia pace (presă)

Preşedintele afgan Hamid Karzai.
Preşedintele afgan Hamid Karzai. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

Preşedintele afgan Hamid Karzai poartă discuţii secrete cu liderii talibanilor pentru a-i determina să încheie pace cu guvernul său, relatează marţi New York Times, citând surse afgane şi occidentale neprecizate, potrivit Reuters.

Purtătorul de cuvânt al lui Karzai nu a putut fi contactat pentru a oferi lămuriri. Publicaţia New York Times precizează că purtătorul de cuvânt a confirmat faptul că au avut loc contacte cu reprezentanţii talibanilor şi a descris ultimele două luni ca fiind pozitive în această privinţă.

Oficiali au declarat totuşi că discuţiile, iniţiate de talibani, au fost fără rezultat până în prezent, cu toate că astfel se poate explica ostilitatea publică tot mai puternică a lui Karzai la adresa Washingtonului.

În noiembrie anul trecut, pe fondul începerii discuţiilor secrete, Karzai şi-a anunţat intenţia de amânare a semnării acordului de securitate cu Statele Unite până după alegerile prezidenţiale din aprilie anul acesta. Hamid Karzai a deţinut două mandate de preşedinte şi nu poate candida pentru un al treilea mandat.

Preşedintele american Barack Obama, deranjat de refuzul şeful statului afgan de a semna acordul, planificase pentru astăzi o întâlnire la Casa Albă, cu şefii structurilor armate americane pentru a discuta viitorul misiunii SUA în Afganistan.

Relaţiile s-au deteriorat puternic după refuzul preşedintelui Hamid Karzai de a semna acordul, subminând deja, la Washington, suportul şi aşa insuficient pentru războiul din Afganistan, ceea ce a înjumătăţit ajutorul civil în anul fiscal 2014.

Washingtonul a transmis deja semnalul că ar putea retrage toate trupele după 2014, dacă nu este semnat un acord. Aceasta ar face ca forţele de securitate afgane, fără experienţă, să continue singure lupta cu insurgenţii talibani, diplomaţii temându-se că vor trebui să se descurce fără sprijinul militar şi financiar american.

Talibanii au anunţat că vor împiedica desfăşurarea alegerilor din 5 aprilie, iar amplificarea recentă a violenţelor în capitala afgană sugerează faptul discuţiile secrete cu preşedintele Karzai au schimbat prea puţin situaţia în ce priveşte intenţia lor de a intensifica atacurile.

Atacurile din luna ianuarie au fost la nivelul cel mai ridicat din 2008 până în prezent, conform unor oficiali din serviciile de securitate, iar trendul a continuat în februarie, cu cele două bombe care au explodat, luni, în capitala Kabul.