Agenţi din toate ţările uniţi-va! / Hillary Clinton a corespondat pe emailul privat cu 15 guverne străine

Ultimele emailuri private ale lui Hillary Clinton, publicate luni, arată faptul că fostul secretar de stat a corespondat cu mai mulţi oficiali de nivel înalt din cadrul Departamentului de Stat şi cu lideri din 15 guverne străine.
Hillary Clinton
Hillary Clinton (Steve Pope/Getty Images)

Pe când era secretar de stat, Clinton a folosit un server privat de email “din comoditate”, susţinând totuşi că nu a trimis niciodată informaţii secrete. Dar acum Departamentul de Stat recunoaşte că au fost trimise prin email informaţii secrete privind securitatea naţională a SUA, cu privire la spionaj, guverne străine şi în legătură cu secrete financiare, arată Washington Free Beacon.

FBI-ul anchetează serverul privat al lui Clinton, localizat în locuinţa ei, care nu a fost securizat. De asemenea, ea a folosit o adresă personală de email.

Într-unul dintre emailuri, un oficial de rang înalt al biroului pentru Asia de Est din cadrul Departamentului de Stat a informat doi consilieri ai lui Clinton cu privire la o serie de întâlniri desfăşurate în compania unor diplomaţi din mai multe naţiuni din Asia de Sud-est.

Câteva emailuri au conţinut informaţii secrete şi detalii privind politica externă a SUA. Washington Free Beacon susţine că orice oficial guvernamental senior ar recunoaşte natura lor secretă, indiferent cum sunt marcate.

Alte emailuri au conţinut informaţii secrete despre întâlniri desfăşurate cu lideri din Bahrain, Maroc, Arabia Saudită şi Qatar în 2011, după revolta din Egipt.

În plus, au existat mesaje trimise pe adresa personală de email a lui Clinton care au conţinut informaţii nesecretizate privind o întâlnire între Henry Kissinger şi oficiali de rang înalt în China.

După ce a devenit secretar de stat, Clinton a semnat un acord de confidenţialitate care prevede posibile pedepse penale pentru utilizarea eronată a informaţiilor secrete.

Săptămâna trecută, judecătorul Emmet Sullivan a declarat că situaţia este tulburătoare şi ar putea cere Departamentului de Stat să îi citeze pe Clinton şi pe consilierul ei Huma Abedin, arată CNN.

Clinton a insistat că niciunul dintre emailurile controversate nu au fost secretizate în momentul în care au fost trimise, adăugând că au fost considerate secrete la o dată ulterioară.

În plus, conform unor rapoarte de ştiri, administraţia Obama a ştiut de faptul că Hillary Clinton a folosit o adresă personală de email cu mult timp înainte ca acest lucru să fie descoperit de un comitet al Camerei Reprezentanţilor ce investighează atacul din 2012 asupra consulatului american din oraşul libian Benghazi.