Agenţia americană FDA pune inflamaţia inimii pe lista de riscuri asociate vaccinurilor Pfizer şi Moderna

Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021
Doză de vaccin COVID-19 în Ankara, 27 ianuarie 2021 (ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration / FDA) a adăugat, la informaţiile despre vaccinurile Moderna şi Pfizer, un avertisment cu privire la riscul de inflamaţie cardiacă.

FDA a anunţat, la începutul acestei luni, că va adăuga avertismentul după ce Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention / CDC) a transmis o incidenţă sporită a cazurilor de inflamaţie cardiacă - fie miocardită, fie pericardită - la adulţii tineri şi copii, după ce li s-au administrat vaccinurile care folosesc tehnologia ARNm.

La 25 iunie, agenţia a menţionat că va adăuga revizuiri la fişele sale de informaţii despre „riscurile crescute de miocardită (inflamaţia muşchiului inimii) şi pericardită (inflamaţia ţesutului care înconjoară inima) după vaccinare”, după utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 fabricate de Pfizer sau Moderna. Cele două vaccinuri utilizează tehnologia ARNm şi necesită două doze, în timp ce vaccinul produs de Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus şi necesită o singură doză.

Oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că riscurile dezvoltării inflamaţiei cardiace sunt depăşite de beneficiile vaccinului.

"Riscul de miocardită şi pericardită pare a fi foarte scăzut, având în vedere numărul dozelor de vaccin care au fost administrate", a afirmat Janet Woodcock, comisar interimar al FDA, într-o declaraţie săptămâna trecută. "Beneficiile vaccinării COVID-19 continuă să depăşească riscurile, dat fiind riscul bolilor COVID-19 şi al complicaţiilor asociate, potenţial severe".

Avertismentul emis de FDA atenţionează că pot exista riscuri crescute „în special după a doua doză, iar simptomele apar la câteva zile după vaccinare”.

Au existat peste 1.200 de cazuri de pericardită sau miocardită la persoanele sub 30 de ani care au primit dozele de vaccin, potrivit ultimelor date transmise de CDC săptămâna trecută.

Rata cazurilor, bazată pe înregistrările sistemelor de raportare a evenimentelor adverse pentru vaccinuri operate de FDA şi CDC este mai mare decât normalul la bărbaţii tineri.

Pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani, numărul preconizat de cazuri de inflamaţie a inimii după doza 1 folosind o fereastră de 21 de zile a fost de două până la 21. Numărul observat de cazuri a fost de 32 până la 11 iunie. Pentru bărbaţi între 18 şi 24 ani, numărul preconizat de cazuri a fost de la trei la 34. Numărul observat de cazuri a fost de 47.

Reprezentanţii companiilor Pfizer şi Moderna nu au răspuns solicitărilor de comentarii până la publicarea articolului.