Agenţia de medicamente a UE aprobă folosirea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 şi 11 ani

Logo-ul corporaţiei Pfizer Inc.
Logo-ul corporaţiei Pfizer Inc. (Timothy A. Clary / AFP / Getty Images)

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Uniunea Europeană a aprobat, joi, utilizarea vaccinului COVID-19 produs de companiile Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste cuprinse între cinci şi 11 ani, deschizând calea ca aceştia să primească o primă doză.

Măsura survine după o evoluţie similară în Israel, pe fondul creşterii infecţiilor cu virusul Wuhan în Europa.

Vaccinul, distribuit sub numele comercial Comirnaty, va fi administrat în două doze a câte 10 micrograme, la intervale de trei săptămâni, sub formă de injecţie în partea superioară a braţului, a recomandat Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

Dozele pentru adulţi conţin 30 micrograme.

„Beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani depăşesc riscurile, în special la cei cu afecţiuni care cresc riscul de COVID-19 sever”, a transmis EMA.

Companiile au declarat că vaccinul lor a arătat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic pe copii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 11 ani.

Cu toate acestea, studii recente efectuate pe adulţi au arătat o scădere în timp a eficacităţii vaccinului Pfizer, indiferent de vârstă.

Vaccinul Pfizer-BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană la adolescenţii între 12 şi 17 ani începând cu luna mai.

Deşi aprobarea finală revine Comisiei Europene, aceasta urmează, de obicei, recomandările EMA.

Nu este clar când ţările pot începe să lanseze vaccinurile în rândul copiilor mai mici. La începutul acestei săptămâni, ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că livrările la nivelul UE ale versiunii pediatrice cu doze mici vor începe abia pe 20 decembrie.

Blocul se alătură unui număr tot mai mare de ţări, printre care Statele Unite ale Americii, Canada, Israel, China şi Arabia Saudită, care au aprobat vaccinuri pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani.