Agenţie americană susţine că ar urma un ciclu solar extrem

Imagine din coroana Soarelui trimisă de "Parker Solar Probe" de la NASA, capturată pe 8 noiembrie 2018.
Imagine din coroana Soarelui trimisă de "Parker Solar Probe" de la NASA, capturată pe 8 noiembrie 2018. (Twitter via NASA Sun & Space)

Cercetătorii de la Centrul Naţional pentru Cercetări Atmosferice (NCAR) prognozează că Soarele este pe cale să se trezească, fiind aşteptate erupţii care să arunce cantităţi masive de energie în spaţiu.

Implicaţiile anunţului pentru planeta noastră ar putea fi importante, deoarece furtunile spaţiale ar putea cauza adevărate dezastre pentru economia digitală.

Noua lucrare a NCAR, publicată în Solar Physics şi intitulată „Suprapunerea ciclurilor de activitate magnetică şi numărul petelor solare: prognozarea amplitudinii Ciclului 25 al petelor solare”, prezice că Ciclul 25 al petelor solare ar putea avea un nivel masiv de pete solare - între 210 şi 260. Acest lucru contrazice previziunile oficiale ale National Aeronautics and Space Administration şi ale National Oceanic and Atmosferic Administration, care, amândouă, se aşteaptă ca Ciclul 25 al petelor solare să fie la fel de slab precum Ciclul 24 al petelor solare - care a atins un nivel de aproximativ 116.

Dacă prognozele NCAR sunt corecte, vor susţine teoria conform căreia Soarele are „cicluri magnetice de 22 de ani care interacţionează, iar binecunoscutul ciclu al petelor solare de aproximativ 11 ani ar fi doar un produs secundar.

Ciclurile de 22 de ani se repetă cu precizie şi ar putea fi o cheie pentru prognozarea mai exactă a calendarului şi naturii ciclurilor petelor solare, precum şi a multor efecte pe care le produc acestea", potrivit NCAR & UCAR News, citând autorii studiului.

Folosind 140 de ani de observaţii solare, cercetătorii au reuşit să identifice evenimente de tip „final” care semnalează sfârşitul ciclului petelor solare. Ei cred că Ciclul 24 s-a încheiat în prima jumătate a anului 2020, iar Ciclul 25 a început imediat.

„McIntosh consideră că petele luminoase marchează deplasarea benzilor de câmp magnetic care înconjoară Soarele. Când benzile din emisferele nordică şi sudică - care au câmpuri magnetice încărcate în sens opus - se întâlnesc la ecuator, ele se anihilează reciproc conducând la un eveniment de tip 'terminator'. Aceşti terminatori sunt markeri cruciali ai ceasului de 22 de ani al Soarelui", afirmă McIntosh pentru următorul ciclu magnetic", potrivit unui comunicat NCAR & UCAR News.

Evenimente de tip terminator

Directorul adjunct al NCAR, Scott McIntosh, un fizician care studiază procesele Soarelui, a declarat că „dovezile privitoare la evenimentele de tip terminator au fost ascunse în datele observate de mai bine de un secol, iar până acum nu ştiam ce căutăm. Prin combinarea unei varietăţi atât de mari de observaţii de-a lungul atâtor ani, am reuşit să reunim aceste evenimente şi să oferim un model complet nou al modului în care interiorul Soarelui determină ciclul solar".

Sursa unei pete solare este o erupţie solară, care poate perturba activitatea sateliţilor, sistemele de navigaţie şi chiar poate distruge transformatoarele reţelelor electrice. În acelaşi timp, petele solare pot elibera, de asemenea, ejecţii de masă coronală, energie magnetică responsabilă de apariţia aurorelor boreale.

Odată cu intrarea Soarelui într-o perioadă de activitate de posibil maxim, telescopul solar Daniel K. Inouye din Hawaii a publicat imaginea unei pete solare cu detalii fără precedent.

Săptămâna trecută a fost înregistrată una dintre cele mai puternice explozii solare, măsurată ca fiind de categoria M4.4.

Cu câţiva ani în urmă, Mike Hapgood, şeful echipei care observă furtunile solare la laboratorul britanic Rutherford Appleton, a declarat că Soarele a fost "foarte liniştit în ultimii zece ani şi le transmite oamenilor că nu ar trebui să se culce pe o ureche".

Guvernul federal american a început să pregătească SUA pentru un eveniment meteorologic spaţial - după ordinul executiv din 2016 semnat de administraţia Obama intitulat „Eforturi de coordonare în vederea pregătirii naţiunii pentru evenimente meteorologice spaţiale”.

Un ciclu solar super activ ar putea fi o veste foarte tristă pentru economia digitală, întrucât întreruperile provocate de erupţiile solare ar putea aduce daune economice masive.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură