Agenţie de investigaţie secretă a Partidului Comunist Chinez îşi face website de faţadă

Secretarul general al Comisiei de Disciplină - Wang Qishan - prezintă noul website al Agenţiei controlate de Partidul Comunist
Secretarul general al Comisiei de Disciplină - Wang Qishan - prezintă noul website al Agenţiei controlate de Partidul Comunist (Screenshot / Epoch Times)

În ultimul an, o agenţie comunistă puternică, ce stă în umbră în majoritatea timpului, a investigat corupţia oficialilor şi, ocolind sistemul judiciar, i-a luat de-o parte pentru interogări secrete despre care se spune că implică tortură.

Acum, agenţia arată puţină transparenţă lansând un nou website, unde sunt explicate legile anticorupţie, iar utilizatorii pot chiar să raporteze oficialii corupţi.

Partidul ar putea avea însă probleme să convingă populaţia să facă asta.

“Nu aş îndrăzni să raportez nimic. Mă tem că mă vor acuza de calomnie şi o să-mi facă probleme la nesfârşit”, a scris un utilizator sub numele de Qingkongmodao.

Un altul, Fushengrumeng a spus: “Vreau să ştiu de ce Liu Hu a fost arestat şi acuzat de “tulburarea liniştii” când a prezentat un raport (care implică corupţia oficialilor) folosindu-şi numele real. Cum explică ei asta?”.

Crearea website-ului a venit chiar după publicarea pe scară largă a arestărilor activiştilor care cer oficialilor să-şi facă publice averile, cum ar fi Xu Zhiyong, care a fost arestat pe 16 iulie, după o lungă perioadă de arest la domiciliu.

Corupţia în Partidul Comunist, şi marea nemulţumire pe care a stârnit-o în societate, ameninţă stabilitatea conducerii comuniste, potrivit discursurilor recente ale liderilor de top. Anticorupţia a fost prima preocupare a Secretarului General al PCC Xi Jinping, de când a venit la putere, după congresul al 18-lea al Partidului la sfârşitul anului 2012.

Din punct de vedere instituţional, website-ul este o creaţie a Comisiei Centrale a Partidului Comunist Chinez pentru Inspecţie Disciplinară şi a Ministrului de Supraveghere, o agenţie guvernamentală care are în mare acelaşi rol, aceea de a eradica aparent corupţia.

Este neobişnuit pentru o agenţie la nivel de Partid să aibă un website disponibil publicului. Departamentul Central de Propagandă, de exemplu, nu are nici un website, avându-şi sediul într-o clădire nemarcată instituţional, în Beijing.

Website-ul are şi un forum, care spune că primeşte criticile de la internauţi precum şi sfaturi pentru guvernarea PCC în eforturile acestuia anticorupţie. Măsura în care postările sunt cenzurate, nu este clară.

Internautul Zhongzhenbuyu îşi exprimă pesimismul: “Guvernul spune că oamenii trebuie să respecte legea, dar când administraţia face ceva ilegal, ei o cataloghează ca fiind reformă. Guvernul local conduce demolările de locuinţe fără să respecte legile de compensare a celor rămaşi fără case. Judecătorii şi tribunalele vorbesc limba banilor, nu a justiţiei.”

“Este prea târziu”, a scris Dingtianlidi, un internaut. “Doar când există un sistem drept de pedeapsă pentru a opri corupţia, poate fi rezolvată problema principală”.

Lu Chen a contribuit la această cercetare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe