Agenţie poloneză amendează Gazprom cu 7 miliarde USD pentru ilegalităţi comise în proiectul Nord Stream 2

Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream
Instalaţii aparţinând proiectului Nord Stream (SEAN GALLUP/GETTY IMAGES)

Polonia a amendat gigantul rus Gazprom cu peste 29 de miliarde de zloţi (7,6 miliarde USD) pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 fără aprobarea Varşoviei, a declarat miercuri o agenţie de monitorizare poloneză.

Gazprom a anunţat că va face apel.

Nord Stream 2, împins de Germania, este extrem de controversat deoarece sporeşte dominaţia Moscovei asupra pieţei de energie din Europa în general şi din Germania în special. Proiectul a atras sancţiuni din partea SUA, care au temporizat, cel puţin, finalizarea ultimei etape a construcţiei gazoductului.

Citeşte şi Nord Stream 2 este condus de un fost agent STASI

Agenţia de supraveghere antimonopol a Poloniei, UOKiK, a declarat că a impus, de asemenea, o amendă totală de 234 de milioane de zloţi, altor cinci companii implicate în finanţarea proiectului de 11 miliarde USD.

Nord Stream 2 este condus de Gazprom, cu jumătate din finanţarea oferită de Uniper din Germania şi Wintershall deţinută de BASF, compania anglo-olandeză Shell, OMV din Austria şi Engie.

OMV şi Engie se confruntă cu cele mai mari amenzi - de 88 de milioane de zloţi şi respectiv 55,5 milioane de zloţi. Engie a refuzat să facă comentarii imediat şi OMV nu a răspuns încă solicitărilor de comentarii.

În urma sancţiunilor agenţiei de supraveghere, companiile sunt obligate să rezilieze acordurile pentru finanţarea Nord Stream 2, a spus UOKiK.

Gazprom a declarat că nu a încălcat reglementările antimonopol poloneze şi va face apel împotriva amenzii.

„Hotărârea UOKiK încalcă principiile legalităţii, proporţionalităţii şi procesului echitabil, în timp ce mărimea fără precedent a amenzii este o dovadă a dorinţei de a se opune implementării proiectului Nord Stream 2 prin orice mijloace”, a declarat Gazprom.

De asemenea, Uniper nu a fost de acord cu decizia şi a spus că are în vedere un recurs. Acesta a declarat că o hotărâre definitivă ar putea dura până la patru - cinci ani şi orice amenzi vor fi plătibile doar atunci.

UOKiK a examinat proiectul de ani de zile. În august, Gazprom a fost amendat cu 213 milioane de zloţi pentru lipsa de cooperare în ceea ce priveşte proiectul.

„Lansarea NS2 va ameninţa continuitatea aprovizionării cu gaze naturale a Poloniei. O creştere a preţului produsului este, de asemenea, foarte probabilă, creşterea menţionată fiind suportată de consumatorii polonezi”, a declarat Tomasz Chrostny, preşedintele UOKiK.

„Finalizarea acestui proiect de investiţii creşte dependenţa economică de gazul rusesc - nu numai în cazul Poloniei, ci şi al altor state europene”, a spus Chrostny.

Cea mai mare parte a gazului consumat în Polonia este furnizat de Gazprom, dar Varşovia şi-a redus dependenţa prin achiziţii de gaz natural lichefiat, GNL, în special din Qatar şi Statele Unite.

Construcţia conductei Nord Stream 2, de 1.230 de kilometri, este completă, cu excepţia unei secţiuni finale de aproximativ 120 km în apele daneze. Lucrările s-au oprit în decembrie, după ce compania Swiss-Dutch Allseas de instalare a conductelor a suspendat operaţiunile din cauza sancţiunilor SUA care vizează companiile care furnizează nave.

Presupusa otrăvire a lui Alexei Navalnîi, un critic proeminent al Kremlinului, i-a determinat pe politicienii germani să intensifice cererile de a bloca definitiv proiectul, punând presiune pe cancelarul german Angela Merkel, o susţinătoare a acestuia.