Agresorul lui Robert Fico: Un poet care a avut legături cu o grupare ultranaţionalistă şi pro-rusă

Încercarea de asasinare a premierului solvac Robert Fico, 15 mai 2024, Bratislava (AFP / Getty Images)
Redactia
18.05.2024

Multe necunoscute sunt legate de numele lui Juraj Cintula, bărbatul de 71 de ani care a tras miercuri cinci gloanţe asupra lui Robert Fico, premierul Slovaciei, care rămâne spitalizat în stare gravă.

Poet şi membru al unui club literar, Cintula a avut în ultimul deceniu legături cu o grupare paramilitară ultranaţionalistă şi pro-rusă, potrivit El Pais.

Pradoxal sau nu, Cintula a fondat, de asemenea, o platformă împotriva violenţei, şi-a exprimat deschis dispreţul faţă de minoritatea romă şi, mai recent, şi-a exprimat respingerea faţă de un guvern al cărui lider a fost deseori descris ca fiind un populist pro-rus şi ai cărui critici se tem că va schimba cursul pro-occidental al Slovaciei.

Atacul are loc cu puţin timp înainte de alegerile europene, unde se aşteaptă ca extrema dreaptă să înregistreze câştiguri.

Autorităţile slovace nu au făcut încă public numele atacatorului, care a fost arestat imediat după tentativa de asasinat, dar presa locală l-a identificat ca fiind Juraj Cintula şi a început să difuzeze unele detalii despre trecutul său. Originar din Levice, un oraş situat la 75 de kilometri la sud de Handlová, oraşul în care a avut loc atacul de miercuri, el era angajat ca paznic la o companie de securitate. Puţine alte informaţii au ieşit la iveală despre viaţa sa profesională.

Din 2015, Cintula era membru al Asociaţiei Scriitorilor Slovaci. A fost unul dintre fondatorii Clubului literar Dúha (Curcubeu) din Levice, loclitate unde locuia într-un apartament modest într-o clădire cu şapte etaje. Unul dintre cei 23 de membri ai clubului respectiv, Andrej Hlinka, a fost candidat pentru Partidul Popular Slovac, un partid de extremă dreapta, la alegerile regionale din 2022. Cintula a publicat trei cărţi de poezie în ultimii ani, una dintre ele plină de remarci la adresa comunităţii rome din Slovacia.

Pe lângă înclinaţiile sale literare, autorul atacului a fondat în 2016 o platformă politică numită Mişcarea împotriva violenţei. „Lumea este plină de violenţă şi de arme, ca şi cum oamenii ar fi înnebunit”, a declarat el într-un videoclip postat pe reţelele de socializare. Cintula i-a îndemnat pe cetăţeni să „iasă din nou în stradă, să umple pieţele, să dea dovadă de forţă, dar nu de violenţă” şi a afirmat că democraţia slovacă este ameninţată de „oligarhii şi oamenii bogaţi care cumpără reprezentanţi politici”.

În timp ce conducea Mişcarea împotriva violenţei, Cintula a menţinut legături cu Slovenskí Branci, un grup paramilitar ultranaţionalist şi pro-rus care s-a dizolvat în 2020. Într-o înregistrare video publicată în 2016 pe Facebook, Cintula este văzut la un eveniment organizat de grupul extremist care pleda pentru crearea de miliţii armate pentru a-i proteja pe europeni de sosirea a „sute de mii de migranţi”. Slovenskí Branci a acţionat ani de zile ca instrument de propagandă al Kremlinului, criticând NATO şi UE pentru că ar fi ameninţat interesele ruseşti.

Proteste antiguvernamentale

După ce a fost arestat, Cintula - care riscă o pedeapsă între 25 de ani şi închisoare pe viaţă - a justificat împuşcarea lui Fico invocând dezacordul său cu politicile guvernului şi a denunţat „atacurile” premierului la radioul şi televiziunea publică. Ministrul slovac de interne, Matus Sutaj Estok, l-a definit joi pe atacator ca fiind un „lup singuratic” şi a declarat că acesta a participat recent la mai multe proteste antiguvernamentale. Autorul atacului era „foarte implicat în evenimente politice”, iar motivele atacului ar fi fost, se presupune, dezacordul său faţă de încetarea ajutorului militar acordat Ucrainei, desfiinţarea Parchetului anticorupţie şi închiderea postului public de radio şi televiziune pe care Fico le avea în plan.

Premierul slovac a pus pe pauză ajutorul militar pe care Slovacia îl acorda Ucrainei şi a apărat o încetare a focului cu Rusia, chiar cu preţul acceptării de către Kiev a unor pierderi teritoriale. Sutaj Estok a subliniat, de asemenea, că atacatorul a luat „decizia” în aprilie anul trecut, după al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în care Peter Pellegrini, un aliat al lui Fico, a ieşit învingător.

Într-o declaraţie pentru publicatia slovacă online Aktuality.sk, fiul lui Cintula a declarat că tatăl său avea permis de port-armă şi că nu l-a auzit niciodată făcând comentarii în care să-şi exprime intenţia de a ataca sau ucide pe cineva. „Nu am nici cea mai mică idee despre ce intenţiona să facă, ce plănuia sau ce s-a întâmplat”, a adăugat el, înainte de a preciza că tatăl sau nu are niciun fel de problemă psihiatrică.

Mile Ludovit, un pensionar care locuieşte în Cintula de mulţi ani, a declarat pentru Reuters: „Era un om educat, care nu părea interesat în mod deosebit de problemele politice, dar simţea că unele dintre măsurile guvernului nu erau adecvate.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor