Agricultorilor din R. Moldova li se va rambursa TVA pentru acoperirea unor datorii la impozite şi taxe de stat

Statul va elibera aproximativ 200 de milioane de lei pentru agenţii economici din sectorul agricol.
Agricultori din R. Moldova
Agricultori din R. Moldova (The Epoch Times România)

Statul va rambursa producătorilor agricoli moldoveni Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) pentru acoperirea datoriilor la mai multe tipuri de impozite şi taxe de stat. Deputaţii de la Chişinău au aprobat, joi, proiectul de Lege privind Programul de rambursare a TVA pentru producătorii agricoli.

Documentul a fost elaborat în scopul diminuării impactului negativ asupra agenţilor economici din domeniul agriculturii şi industriei alimentare, cauzat de calamităţile naturale, de creşterea preţurilor la inputuri, de ruperea lanţurilor logistice ca urmare a războiului Rusiei în Ucraina, de embargoul impus de către Federaţia Rusă asupra producţiei de origine vegetală din ţară.

Parlamentul informează că în contul agenţilor economici din sectorul agricol s-au constituit sume semnificative, provenite din diferenţa cotelor la TVA. Respectiv, proiectul de lege prevede lansarea programului de restituire a TVA din contul contribuabilului pentru achitările impozitelor şi taxelor datorate de către aceştia la stat.

Rambursarea TVA se va efectua pentru perioadele aprilie 2022 – iunie 2023 inclusiv. Se vor încadra în programul respectiv agenţii economici care activează în domeniul agriculturii şi care au suportat pierderi ale producţiei agricole de peste 50%, pe o suprafaţă de minim 50% din totalul terenurilor, ca urmare a calamităţilor naturale produse în anul 2022.

„Aproximativ 200 de milioane de lei vor fi eliberaţi pentru agenţii economici din sectorul agrar, pe care le vor putea folosi pentru dezvoltare”, a precizat Radu Marian, vicepreşedinte al Comisiei economie, buget şi finanţe.