Ai Weiwei este eliberat conditionat

Bannere cu portretul lui Ai Weiwei sunt agăţate în fata Galeriilor de Arta din Munchen
Bannere cu portretul lui Ai Weiwei sunt agăţate în fata Galeriilor de Arta din Munchen (Huang Qin / The Epoch Times)

Artistul chinez Ai Weiwei a fost eliberat miercuri din inchisoare datorita presiunii comunitatii internationale crescande.

Acerb critic al regimului comunist chinez si faimos pentru ca a ajutat la conceperea stadionului Cuibul de Pasare din Beijing pentru Jocurile Olimpice din 2008, Ai s-a intors acasa miercuri seara, dar nu are voie sa calatoreasca sau sa vorbeasca cu mass-media. Acestea sunt conditiile de eliberare.

"Imi pare rau ca nu pot (vorbi), sunt eliberat conditionat, va rugam sa intelegeti", a spus Ai miercuri seara in limba engleza in fata casei sale dintr-o suburbie a Beijing-ului, potrivit Associated Press.

Ai a fost retinut fara sa fie acuzat incepand cu ziua de 3 aprilie, in timpul unei represiuni impotriva dizidentilor si a celor care critica guvernarea autoritara din China, evenimente care fac parte dintr-un val recent de proteste inspirate de rascoalele "primaverii arabe".

Politia si functionarii, totusi, l-au acuzat public pe artistul activist de evaziune fiscala, acuzatie care a fost considerata drept falsa de catre majoritatea expertilor in domeniul drepturilor omului si observatorilor din China.

Agentia oficiala de stiri Xinhua a raportat ca Ai a fost eliberat datorita "atitudinii lui bune in marturisirea crimelor sale, precum si pentru faptul ca sufera de boli cronice", dar Ai nu a fost acuzat in mod oficial de nici o infractiune. Organizatiile de monitorizare a drepturilor omului din China au raportat in aprilie ca Ai a fost torturat pentru a face marturisiri.

Ai a fost eliberat pe cautiune, numita in China "qubao houshen," o procedura legala pe care autoritatile chineze o folosesc de obicei in cazurile pe care le considera in mod tacit improprii pentru urmarirea penala.

"Qubao houshen (QBHS) este o tehnica pe care autoritatile publice de securitate o folosesc uneori ca pe o cale de iesire cu fata curata in cazuri controversate, care sunt imprudente sau inutile pentru urmarirea penala", a scris Jerome A. Cohen, analist chinez si profesor de drept la Universitatea din New York, pe site-ul Institutului de Drept SUA-Asia.

Expertii juridici si de drepturile omului atribuie eliberarea lui Ai presiunii inexorabile din partea cunostintelor artistului Ai si din partea comunitatii internationale.

"Decizia de a acorda QBHS are prea putin de a face cu statul de drept, dar este complet influentata de exercitarea libera a discretiei de catre autoritatile chineze. Aceasta eliberare demonstreaza ca o mare presiune publica internationala, plus [cunostinte] interne semnificative si cu caracter personal, poate fi o combinatie puternica, chiar si in cazul cuiva care a privit cu mai mult dispret regimul comunist", scria Cohen.

Eliberarea brusca a lui Ai survine chiar inainte de calatoria de saptamana viitoare a premierului chinez Wen Jiabao in Regatul Unit si Germania, tari in care Ai are legaturi profesionale stranse si sprijin public", a remarcat Amnesty International.

"Eliberarea sa pe cautiune poate fi vazuta ca o miscare simbolica a guvernului pentru a anula eventuale probleme", a relatat intr-o declaratie Catherine Baber, director adjunct al Amnesty International pentru Asia-Pacific.

Detentie "nejustificata"

Departamentul american de Stat a declarat miercuri dupa-amiaza ca nu a putut verifica imediat eliberarea lui Ai, dar ca lucreaza pentru a confirma rapoartele.

"Dar am solicitat multa vreme eliberarea sa si vom continua sa indemnam ... la eliberarea tuturor persoanelor care au fost retinute deoarece isi exercitau drepturile lor recunoscute pe plan international", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al Departamentului de Stat, Mark Toner, intr-un rezumat de presa.

Presedintele Parlamentului European Jerzy Buzek a spus ca "Saluta eliberarea pe cautiune a lui Ai Weiwei" si a numit-o "intarziata."

"Detentia sa a fost atat nejustificata cat si inacceptabila. ... Parlamentul European sprijina actiunile si initiativele sale pasnice in favoarea reformelor democratice si protectiei drepturilor omului", a sustinut Buzek, fost membru al miscarii sindicale Solidaritatea si activist anti-comunist din Polonia.

Congresmanul american Chris Smith, fost presedinte al Comisiei pentru afaceri externe - Subcomisia pentru drepturile omului, a declarat agentiei de stiri AFP ca rapoartele privind eliberarea lui Ai "[sunt] binevenite", dar ca "este extrem de alarmant faptul ca el si-a "marturisit infractiunile.''

''Confesiunile in [Republica Populara Chineza] sunt rareori – daca sunt vreodata – facute in mod voluntar si fara constrangere”, a afirmat el.

In timp ce faima lui Ai Weiwei si cunostintele lui au jucat un rol semnificativ in eliberarea lui din inchisoare, China detinand un numar important de artisti-activisti si peste 130 de alte persoane, retinuti toti in reprimarea dizidentei, de la inceputul acestui an.

"Fara indoiala, talentul lui Ai, istoria familiei sale si sprijinul global din partea comunitatii artistice l-au ajutat foarte mult", a spus Cohen.

Cei care nu sunt la fel de bine cunoscuti sau care nu au influenta lui Ai, poate ca nu au fost sustinuti in aceeasi maniera care a dus la eliberarea lui Ai. Patru dintre prietenii si colegii lui Ai – asistentul sau Wen Tao, soferul sau Zhang Jingsong, contabilul sau Hu Mingfen si designerul Liu Zhenggang – care "au disparut in detentie secreta", sunt inca dati disparuti, a declarat Amnesty International.

"Este vital ca protestul international pentru Ai Weiwei fie extins si la acesti activisti, care inca zac in detentie secreta sau sunt acuzati de incitare la subminare," a spus Baber de la Amnesty.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe