AIEA, semnal de alarmă: Aproximativ 2,5 tone de uraniu au dispărut dintr-un sit libian

(Getty Images)

Inspectorii organismului de supraveghere nucleară al ONU au descoperit că aproximativ 2,5 tone de uraniu natural au dispărut dintr-un sit libian care nu se află sub controlul guvernului, a transmis AIEA statelor membre, miercuri, într-o declaraţie consultată de Reuters.

Constatarea este rezultatul unei inspecţii planificate iniţial pentru anul trecut, care "a trebuit să fie amânată din cauza situaţiei de securitate din regiune" şi care a fost în cele din urmă efectuată marţi, potrivit declaraţiei confidenţiale a şefului Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

Inspectorii AIEA "au constatat că 10 butoaie care conţineau aproximativ 2,5 tone de uraniu natural sub formă de UOC (concentrat de minereu de uraniu), declarate anterior de (Libia) ... ca fiind depozitate în acea locaţie, nu se aflau în acea locaţie", se arată în declaraţia de o pagină.

Agenţia va desfăşura "activităţi suplimentare" pentru a determina circumstanţele în care uraniul a fost luat de la situl respectiv, pe care nu l-a numit, şi unde se află acum materialul, a adăugat declaraţia.

"Pierderea cunoştinţelor despre locaţia actuală a materialului nuclear poate prezenta un risc radiologic, precum şi preocupări legate de securitatea nucleară", a mai precizat AIEA, adăugând că ajungerea la sit a necesitat o "logistică complexă".

În 2003, Libia, sub conducerea liderului de atunci Moammer Gaddafi, a renunţat la programul său de înarmare nucleară, în cadrul căruia obţinuse atât centrifuge care pot îmbogăţi uraniu cât şi informaţii de proiectare pentru o bombă nucleară, deşi a făcut puţine progrese în vederea realizării unei bombe.

Libia a avut puţină pace de când o revoltă susţinută de NATO în 2011 l-a înlăturat pe Gaddafi. Din 2014, controlul politic al ţării a fost împărţit între facţiuni rivale din est şi vest, ultima repriză majoră de conflict incheindu-se în 2020.

Guvernul interimar al Libiei, instaurat la începutul anului 2021 printr-un plan de pace susţinut de ONU, trebuia să dureze doar până la alegerile programate pentru luna decembrie a aceluiaşi an, care încă nu au avut loc. Iar acum, legitimitatea acestui guvern este contestată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe