Alaiba, către cei care au votat compensarea tarifelor la energia electrică: "Violaţi bugetul statului şi banul cetăţeanului zi de zi"

Finanţe. (Bani, lei) Moldova
Finanţe. (Bani, lei) Moldova (facebook.com)

„Voi nu aveţi nevoie de compensaţiile astea”, a declarat deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba de la tribuna Parlamentului, adresându-se deputaţilor din majoritatea parlamentară care au votat în primă lectura proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice în perioada stării de urgenţă.

Mai mult decât atât, potrivit lui Alaiba, niciunul dintre deputaţi nu are nevoie de aceste compensaţii de 400 de lei. Ceea ce s-a propus azi în Parlament, este, în opinia deputatului PAS, un fel de „fură, dar ne dă şi nouă”.

„Chiar nu vă este ruşine să violaţi bugetul statului şi banul cetăţeanului zi de zi? Eu alte cuvinte nu mai am deja. Compensările trebuie să fie planificate. Pentru asta trebuie să calculăm, să ne uităm şi să tratăm banul cetăţeanului cu mare, mare grijă.

La un calcul elementar, dacă vedeţi statisticile, foarte rapid, aş îndrăzni să estimez că aceşti bani ar ajunge la oamenii care au nevoie şi ar primi 600-650, dar nu 400. Milionarii nu au nevoie de compensări, asta e prin definiţie”, a adăugat parlamentarul.

Acest proiect şi această idee, pur şi simplu vor alimenta în continuare inechitatea şi inegalitatea, consideră Dumitru Alaiba, menţionând totodată că „sub asemenea intenţii, mereu s-au făcut prostii şi s-au delapidat banii publici”.

„Voi propuneţi să alocăm jumătate de miliard din buget pentru această măsură extrem de populistă. Bugetul nu-i culiocul vostru. Bugetul este banul cetăţeanului. Cum funcţionează această schemă? Voi, în numele cetăţeanului, vă împrumutaţi de la băncile comerciale, pentru că în altă parte bani nu o să fie, transmiteţi aceşti bani la distribuitorii de energie electrică şi, la anul, omul din impozitele lui o să plătească aceeaşi bani, plus procente. Asta nu e economie şi asta nicidecum nu va ajuta. Omul pur şi simplu o să achite mai multe impozite”, a explicat deputatul PAS.

Precizăm că în cadrul şedinţei plenare de vineri, 16 aprilie, deputaţii majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR au aprobat în primă lectură proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică, utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice în perioada stării de urgenţă instituite pe întreg teritoriul Republici Moldova din 1 aprilie până la 30 mai.

Potrivit proiectului, suma compensată ar urma să fie de 428 de lei – câte 214 lei pe lună. Totodată, Ministerul Finanţelor ar putea aloca tranşele necesare compensaţiei în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe