"Alături de fiecare român?" Pop, acuzat că lasă fără muncă 20.000 de profesori

Liviu Pop
Liviu Pop (Epoch Times România)

În timp ce liderii PSD încearcă să îi sperie pe români că mii de bugetari vor fi daţi afară şi vor ajunge şomeri dacă liberalii vin la putere, Senatul a adoptat luni un proiect de lege iniţiat de celebrul senator social-democrat Liviu Pop, care, potrivit sindicaliştilor, ar urma să lase fără muncă mii de profesori.

Mai exact, proiectul de lege vizează reducerea numărului de ore pentru elevi iar consecinţa va fi - potrivit liderului filialei ieşene a Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi, Laviniu Lăcustă -, că 15 - 20.000 de cadre didactice vor rămâne efectiv fără slujba, relatează Newsweek.ro

„Luni, 21 octombrie, Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educaţiei Naţionale. Astfel, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învăţământul primar, 25 de ore în învăţământul gimnazial şi 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Au fost tăiate 5 ore din planurile cadru la învăţământul gimnazial şi liceal.

Trebuie precizat că acest proiect a fost retrimis spre reanalizare de către Administraţia Prezidenţială pe 3 ianuarie 2018, pentru mai multe motive, printre care şi cel legat de faptul că …'modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar necesită o evaluare prealabilă a impactului asupra resursei umane din educaţie'.

În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educaţiei Naţionale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 – 20.000 norme.

Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studio de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învăţământul preuniversitar din România

De asemenea, nu putem înţelege cum iniţiatorul acestui proiect, domnul Senator Liviu Marian Pop – profesor în învăţământul preuniversitar, poate face din această iniţiativă un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 – 20.000 de colegi ai domniei sale riscă să fie daţi afară.

Ne exprimăm convingerea că viitorul Guvern, indiferent de culoarea politică, va corecta această modificare ce afectează profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare – învăţare şi evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor şcolare şi a manualelor şcolare”, a declarat Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Declaraţiile lui Lăcustă vin în contextul în care Senatul României a adoptat proiectul senatorului PSD Liviu Pop prin care elevii din ciclul primar vor avea, în medie, 20 de ore pe săptămână, 25 cei de la gimnaziu şi 30 la liceu.