ALDE: Guvernul PNL şi Iohannis au ştiut din ianuarie de apropierea crizei. Şi nu au luat măsuri! S-au axat pe alegeri!

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

ALDE a lansat, miercuri, un atac la adresa Guvernului Orban şi a preşedintelui Klaus Iohannis, acuzându-i că ar fi ştiut încă din luna ianuarie de criza care urma să fie generată de coronavirus şi, cu toate acestea, nu au luat măsuri de pregătire şi s-au concentrat doar pe atingerea obiectivelor politice.

“De cât timp s-a ştiut cu adevărat despre coronavirus de către autorităţile române? Avem un document apărut azi în spaţiul public în care se vorbeşte despre adoptarea de către România a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din 22-23 IANUARIE anul curent! În acelaşi document, se indică faptul că ROMÂNIA TREBUIE SĂ ASIGURE GESTIONAREA INFECŢIILOR CU NOUL VIRUS. - https://flux24.ro/document-exploziv-românia-a-ascuns-timp-…/ Dacă ne uităm la informaţiile din acest document rezultă că autorităţile române au ştiut că trebuie să se pregătească pentru această pandemie încă de acum 2 luni de zile!”, a susţinut ALDE pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a acuzat PNL-ul că, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras un semnal de alarmă la sfârşitul lunii ianuarie în privinţa virusului din China, şi-a concentrat atenţia pe alegerile anticipate.

“Însă, ce se întâmpla în România în acest timp? Pe 20 ianuarie, preşedintele Iohannis ieşea public şi ne spunea că 'sunt şanse 50-50 pentru anticipate'. Pe 23 ianuarie, dna Turcan ne spunea că: 'am declanşat calendarul de anticipate; intenţionăm să ne angajăm răspunderea şi pe alte proiecte care vor crea nemulţumire în PSD'. Pe 31 ianuarie, OMS declară 'urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională' în faţa noului coronavirus 2019-ncov. Pe 2 februarie, se anunţă primul caz de deces cauzat de coronavirus în afara Chinei, în Filipine. Bilanţul epidemiei ajungea la 361 morţi! Ce făceau premierul Orban şi PNL? Organizau Consiliul Naţional al PNL, acolo unde dna Turcan ne spunea că 'alegerile anticipate sunt singura soluţie corectă şi legitimă pentru a ieşi din blocajul impus de Parlamentul condus acum de dl Ciolacu'”, a transmis ALDE.

Mai mult, ALDE îi reproşează preşedintelui Klaus Iohannis că, după apariţia primului caz de infecţie cu coronavirus în România, acesta ar fi minimalizat iniţial importanţa pericolului prezentat de virus, descriindu-l ca o răceală normală şi insistând că nu există motive de panică.

“Timpul a trecut, iar abia pe 26 februarie este convocat pentru prima dată CSAT! După şedinţa CSAT, Klaus Iohannis ne-a transmis că: 'Nu există motive de panică'. Mai mult, a făcut un apel către mass-media: 'Informaţi corect şi constant, dar de o manieră echilibrată şi fără excese'. Între timp, primul caz de coronavirus era confirmat în România - un tânăr de 25 de ani! La o zi după, pe 27 februarie, Klaus Iohannis ne spune despre coronavirus: 'Nu există niciun motiv real de panică / Provoacă în marea majoritate a cazurilor doar simptome uşoare, dureri în gât, tuse şi febră, ca în orice răceală'. Aşa ajungem pe 19 martie, atunci când preşedintele Iohannis are guvernul Orban învestit: 'Această boală este una foarte atipică şi vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puţin de 300 de cazuri confirmate. Însă vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experţii că boala se va extinde în continuare'. Pentru Preşedintele Iohannis şi pentru Guvernul MEU, criza de coronavirus a devenit cu adevărat o problemă serioasă la mijlocul lunii Martie!”, a adăugat ALDE.

Nu în ultimul rând, partidul lui Tăriceanu a întrebat de ce, în condiţiile în care s-ar fi ştiut de gravitatea situaţiei încă din luna ianuarie, nu s-au luat toate măsurile pentru a avea stocurile făcute pentru echipamente, pentru măşti, pentru aparate.

“Vina cui a fost oare?”, a conchis ALDE.

Mesajul ALDE vine în contextul în care liberalii au acuzat, la rândul lor, fosta guvernare PSD că a lăsat în urma sa stocuri zero la medicamente, măşti, combinezoane, aparate medicale de diagnosticare, biocide sau kit-uri de diagnosticare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne