„Alegeri” în Sovietul suprem al regiunii separatiste transnistrene: 45 de candidaţi în 33 de circumscripţii

Poster pentru alegerile din Transnistria
Poster pentru alegerile din Transnistria (europalibera.org)

Transnistria îşi va alege duminică, 29 noiembrie, deputaţii în Sovietul suprem, legislativul regiunii separatiste, precum şi membrii consiliilor locale în toate localităţile controlate de administraţia de la Tiraspol. Scrutinul are loc în condiţii de lipsă de concurenţă, monopol al structurilor de la putere, persecutare a vocilor incomode şi imposibilitatea candidaţilor de alternativă de a concura şi de a-şi face campanie, relatează Europa Liberă.

Marea majoritate a candidaţilor înregistraţi sunt membri sau adepţi ai partidului Obnovlenie (Reînnoire), care controlează viaţa politică şi economică a regiunii separatiste. Niciun alt partid din regiune nu a avut candidaţi la aceste alegeri, a mai specificat sursa citată.

Comisia electorală de la Tiraspol a anunţat că pentru cele 33 de fotolii de deputat în Sovietul suprem au fost înregistraţi 45 de concurenţi. Doar în 10 din cele 33 de circumscripţii electorale există competiţie, fie aceasta şi una formală – în două circumscripţii sunt câte trei candidaţi, iar în altele opt – câte doi.

De menţionat este faptul că în regiunea stângă a Nistrului pragul electoral a fost anulat, alegerile fiind validate indiferent de procentul prezenţei la vot. În toate aceste circumscripţii fără alternativă candidează fie persoane din Partidul Obnovlenie, fie din conducerea holdingului monopolist Sheriff, care controlează de facto partidul de la putere.

Observatorii locali au observat că aproape toţi candidaţii care sunt cunoscuţi ca fiind membri ai Partidului de la putere Obnovlenie se înregistrează în calitate de independenţi, dar şi cazuri în care candidaţii neafiliaţi se retrag imediat ce în cursă se înscrie şi un reprezentant al partidului de la putere, asigurându-i astfel acestuia câştigul la aşa-zisele alegeri cu un singur concurent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe