Alegerile "într-un cerc restrâns" din Hong Kong

Demonstraţii împotriva liderului de facot în Hong Kong Donald Tsang, 3 martie 2012. Tsang, al cărui termen se va sfârşi în iunie, a acceptat pe 1 martie să coopereze cu o comisie care îi anchetează legăturile de afaceri, după acuzaţii de corupţie
Demonstraţii împotriva liderului de facot în Hong Kong Donald Tsang, 3 martie 2012. Tsang, al cărui termen se va sfârşi în iunie, a acceptat pe 1 martie să coopereze cu o comisie care îi anchetează legăturile de afaceri, după acuzaţii de corupţie (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Hong Kong - Haos, scandaluri şi proteste preced alegerile pentru şeful executivului din Hong Kong.

Cei doi lideri, amândoi susţinuţi de Beijing, au fost implicaţi în lupte urâte pentru putere. Ambii au făcut tot posibilul pentru a dezvălui scandalurile celuilalt.

Între timp, Donald Tsang, directorul executiv în exerciţiu, şi-a cerut scuze în mod public pe 1 martie pentru acceptarea "ospitalităţii de lux" din partea unor magnaţi, iar pe 3 martie Frontul pentru Drepturile Civile ale Omului a lansat un protest la scara largă, cerând un vot universal şi încetarea alegerilor "într-un cerc restrâns" controlate de Beijing.

Alegerile pentru şeful executivului din Hong Kong vor avea loc pe 25 martie. Doar 1200 din cele şapte milioane de oameni din Hong Kong pot vota.

În trecut, alegerile erau complet controlate de Beijing. Cu toate acestea, în acest an, cei doi lideri susţinuţi de Beijing - Leung Chun-ying şi Henry Tang Ying-yeni -, au luptat intens pentru voturi.

Leung, care este comunist, a fost criticat pentru incapacitatea sa de a declara în mod corespunzător un conflict de interese într-un plan de construcţie urbană, cu un deceniu în urmă.

Despre Tang, care face parte din a doua generaţie de bogătaşi din Hong Kong, se spune că a adăugat un subsol de 2.000 de metri pătraţi sub una din casele sale, fără autorizaţie, pe lângă mai multe episoade presupuse de adulter.

Potrivit unui raport din 27 februarie al Apple Daily din Hong Kong, deşi atât Leung cât şi Tang au fost aprobaţi de Beijing în calitate de candidaţi, ei provin din medii foarte diferite şi au conexiuni politice variate. Leung a fost numit în poziţii cheie de Beijing, înainte de returnarea Hong Kong-ului către China în 1997. Când a preluat postul de secretar general al Comitetului Consultativ Judiciar, s-a spus că este un membru ascuns al partidului comunist, deşi el a negat vehement această acuzaţie.

Articolul a menţionat că aripa stângă tradiţională consideră că trebuie să îşi sprijine proprii oameni (Leung) pentru funcţia de director executiv.

Odată ce Leung este ales, zilele când Hong Kong va fi condus de partidul comunist vor veni mai devreme, iar problema cea mai evidentă va fi că Hong Kong se va îndepărta din ce în ce mai mult de comunitatea internaţională capitalistă, a declarat comentatorul politic Willy Lam pentru Radio France Internaţionale.

Investigarea corupţiei

Donald Tsang, actualul şef executiv, a fost acuzat de luare de mită de la magnaţi puternici cu interes comercial în Hong Kong, inclusiv Wong Cho Bau şi Songqiao Zhang, sub forma unor vacanţe de lux şi aranjamente de cazare.

Wong este preşedintele grupului de proprietate East Pacific şi un investitor major în Digital Broadcasting Corporation. Zhang deţine şi operează tunelul Cairn din Hong Kong al Western Harbour Tunnel and Tate.

Pe 29 februarie, biroul anti-corupţie din Hong Kong a început o anchetă - fiind prima data când un director executiv este investigat - referitoare la călătoriile lui Donald Tsang în străinătate cu iahturi şi avioane aparţinând oamenilor de afaceri bogaţi.

În urma acuzaţiilor şi protestelor publicului, Tsang a participat pe 1 martie la o sesiune de interogare a Consiliului Legislativ, în cadrul căreia şi-a cerut scuze pentru că a acceptat "ospitalitatea de lux." De asemenea, el a spus că va renunţa la un apartament închiriat într-o vilă deţinută de magnatul Shenzhen Wong.

Cu toate acestea, Tsang a declarat că prietenia dintre el şi cei doi magnaţi este "normală" şi că nu au nicio altă relaţie "dincolo de prietenie."

El a negat că l-a recomandat pe magnatul Zhang pentru aderarea la Conferinţa Consultativă Politică a Comitetului Naţional al a Poporului Chinez, precum şi zvonurile că ar fi folosit iahtul privat al lui Zhang de două ori pe lună, în ultimii ani. El a spus că zborul cu avionul privat al lui Zhang nu reprezintă un conflict de interese, deoarece sunt prieteni, şi în plus, Consiliul Executiv nu pretinde în mod normal ca un funcţionar să declare ospitalitatea venită din partea prietenilor.

Tsang a recunoscut că nu şi-a dat seama că standardele pretinse de populaţie pentru funcţionarii publici au devenit din ce în ce mai ridicate. Dar el a spus că nu îşi va lua concediu de odihnă cât timp este investigat de Comisia Independentă împotriva Corupţiei (ICAC).

Cu toate acestea, pro-democraţii nu au fost mulţumiţi de explicaţiile lui Tsang. Albert Chan, membru al Consiliului Puterii Populare, a citat trei cazuri când funcţionarii publici au fost urmăriţi penal pentru pretinse transferuri de beneficii. Chan a întrebat de ce sunt aplicate standarde duble pentru Tsang şi alţi funcţionari publici. Tsang este "principalul oficial corupt din Hong Kong" şi "ar trebui să îşi ceară scuze de la cei 160.000 de funcţionari publici din Hong Kong şi să demisioneze pentru greşelile lui", a declarat Chan.

Dar cu sprijinul taberei pro-guvern, Casa Reprezentanţilor Consiliului Legislativ a respins propunerea de a folosi Ordonanţa privind Puterea şi Privilegiile (PPO) pentru a investiga acceptarea ospitalităţii de lux din partea magnaţilor de către Tsang.

Respingerea a fost criticată de legiuitorii pro-democraţie, care au spus că multe articole din Ordonanţa de prevenire a mitei nu se aplică în executiv, prin urmare puterea de investigaţie a ICAC este mult mai limitată decât PPO. Ei au spus că vor depune o nouă moţiune pentru o anchetare aprofundată folosind PPO, la întâlnirea de pe 21 martie, iar dacă ea va fi respinsă, vor începe un proces de punere sub acuzare a lui Tsang.

Cererea pentru un vot universal

Între timp, Frontul pentru Drepturile Civile ale Omului din Hong Kong a organizat un miting pe 3 martie. Ei s-au adunat în Victoria Park, însumând peste o mie de participanţi din diferite partide politice, precum şi grupuri religioase şi civile, pentru a protesta faţă de suprimarea democraţiei din Hong Kong de către Partidul Comunist Chinez (PCC), prin alegeri într-un cerc restrâns şi corupţie importată din China continentală.

După miting, ei au mărşăluit spre birourile centrale ale guvernului, purtând un banner negru imens care simboliza întunericul din spatele alegerilor executive controlate de PCC. Protestatarii au strigat: "Jos Donald Tsang!" şi "Sfârşitul alegerilor într-un cerc restrâns!"

Potrivit organizatorilor, 5.300 de oameni au venit pentru a susţine protestul.

Lai Yan Ho, purtătorul de cuvânt al Frontului pentru Drepturile Civile ale Omului, a declarat că cele 1.200 de persoane din cadrul Comitetului Electoral, care sunt eligibili pentru a vota, sunt doar "marionete" ale PCC şi ale grupurilor de interese.

"Suntem furioşi că nu există încă un sufragiu universal, după 20 de ani de mişcări democratice. Noi nu vrem un candidat ales de PCC; noi vrem să recâştigăm iniţiativa pentru oamenii din Hong Kong, ca să îşi dicteze propriul sistem politic. Vrem un vot universal", a declarat Lai.

Tam Chun Yin, secretarul de organizare al Confederaţiei Sindicatelor din Hong Kong, a explicat de ce au folosit un steag negru. "Întregul Hong Kong a devenit o zonă întunecată; de când cu corupţia lui Donald Tsang, Hong Kong-ul a devenit un district deosebit de întunecat", a declarat Tam.

"Sistemul politic actual din Hong Kong permite acestor grupuri de afaceri să preia controlul circumscripţiei electorale funcţionale şi să organizeze alegeri în cerc restrâns. Ne este frică de faptul că corupţia continentală a Chinei va fi transferată în Hong Kong", a declarat Tam, în timpul mitingului.

Protestatarii au spus că dacă guvernul nu va răspunde rapid la cererile lor, ei vor organiza o demonstraţie şi mai mare pe 25 martie, în ziua alegerilor pentru executiv.