Alertă de aflatoxină în Capitală: 32 de dozatoare de lapte, puse sub sechestru de ANSVSA

Vaci Holstein, la o fermă zootehnică
Vaci Holstein, la o fermă zootehnică (Epoch Times România)

UPDATE

ANSVA a anunţat duminică seară că doar în cazul a 32 de automate de distribuire a laptelui provenit de la ferme a fost oprită activitatea, în urma controalelor privind nivelul de aflatoxină.

"Numărul de 300 de automate cu activitate suspendată, menţionat în mass-media, nu este real, având în vedere că numărul total al automatelor pentru distribuirea laptelui existente în România este de 335, iar rezultatele parţiale ale centralizării datelor arată că a fost suspendată activitatea unui număr de 32 de astfel de automate", relevă un comunicat de presă.

***

Întrucât produsul ar putea fi contaminat cu aflatoxină, ANSVSA a dispus punerea sub sechestru a circa 300 de dozatoare de lapte din Bucureşti.

Laptele provenea de la trei ferme de lângă Bucureşti, iar dozatoarele aparţin acestor unităţi care au fost controlate de ANSVSA.

Ancheta a început în urmă cu o săptămână, când a izbucnit un scandal privind posibilitatea ca laptele de pe piaţă să fie contaminat cu aflatoxină.

Se pare că ar fi implicată în acest scandal şi o companie importantă, care ar aproviziona piaţa cu 75 de tone de lapte, potrivit preşedintelui FSIA, Dragoş Frumosu, care a refuzat să dea un nume.

Suspiciuni de lapte contaminat la trei ferme şi două fabrici

Încă de acum o săptămână, ANSVA a anunţat că laptele de la trei ferme şi două fabrici din România ar putea fi contaminat cu aflatoxină, în urma controalelor efectuate la mai multe unităţi de producere şi procesare a lactatelor.

Verificările au fost cerute de preşedintele de atunci al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi au avut loc în perioada 7-8 martie la mai multe unităţi din domeniile producţiei, colectării, procesării şi comercializării laptelui crud.

La aceste controale, au fost prelevate 1.076 de probe de lapte crud şi lapte pasteurizat, destinat comercializări, şi probe de lapte care urma sa fie procesat pentru obţinerea de produse lactate.

"Conform datelor centralizate la nivelul ANSVSA, au fost analizate, până la acest moment, 543 de probe. La cinci dintre aceste probe există suspiciunea depăşirii limitelor admise pentru aflatoxină şi, conform procedurilor, au fost transmise probele către Laboratorul Naţional de Referinţă din cadrul Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară pentru confirmare. Probele în care se suspicionează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 provin de la trei ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui", se arată în comunicatul ANSVSA.

Loturi sechestrate

Loturile de lapte asupra cărora există suspiciuni sunt sechestrate până la aflarea rezultatelor finale. Dacă se va dovedi că sunt contaminate, se va apela la Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje (SRAAF), iar loturile respective vor fi distruse. Dacă va rezulta că sunt bune pentru consum, atunci se va ridica sechestrul şi vor putea fi vândute. Buletinele de analiză care vor stabili dacă laptele este contaminat vor fi gata peste două zile.

Sub sechestru se află 50 de tone de lapte de la un procesator şi 30 de tone de la un altul. Referitor la loturile de lapte din Ungaria, despre care exista suspiciunea că ar fi contaminate, s-a dovedit că nu prezentau probleme.

Ferma de vaci unde s-au constatat depăşiri ale limitelor admise de aflatoxină în lapte este monitorizată de inspectorii ANSVSA. Conducerea Autorităţii anunţase, pe 7 martie, că a oprit de la livrare laptele crud produs la ferma respectivă, după care a cerut să se facă verificări la nivel naţional.

Laptele contaminat cu aflatoxină poate deveni periculos dacă e consumat în cantităţi mari şi pentru o perioadă îndelungată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie