Alertă în Italia: gripa aviară loveşte din nou, alte 500.000 de găini sacrificate

Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare.
Focar de gripă aviară a găinilor ouătoare. (MUNIR UZ ZAMAN / AFP / Getty Images)

Italia a fost lovită de gripa aviară. După Ferrara, localitate situată în nordul ţării, unde în ultimele zile a început sacrificarea a 128 mii de pui de la o fermă, a fost descoperit un alt focar de gripă aviară în Bologna, (situată la 54 de km distanţă de Ferrara). A fost confirmată miercuri de către Institutul Zooprofilatic experimental din Venezia, pozitivitatea pentru gripa aviară de tipul A la găinile ouătoare într-o zonă comercială din municipiul Mordano. Se tratează de un focar secundar. Alte 500.000 de găini vor fi sacrificate.

Gripa aviară la găinile ouătoare, a declarat Ministerul Sănătăţii "a fost descoperită în urma probelor prelevate ca parte a activităţilor de control planificate în companiile prezente în zonele de restricţie, inclusiv cele considerate cu risc, ca urmare a epidemiei de gripă aviară confirmată în ultimele zile într-o fermă de păsări, în comuna Ostellato, din provincia Ferrara".

Noul focar de gripă aviară la găinile ouătoare a fost relevat în crescătoria deţinută de acelaşi proprietar al grupului din Ostellato (Ferrara), în care a avut loc fenomenul din ultimele zile.

Autorităţile locale de sănătate au folosit toate măsurile de control împotriva gripei aviare, care includ restricţionarea zonei într-o rază de 10 kilometri în jurul crescătoriei, urmărirea animalelor şi a produselor lor manipulate, sacrificarea tuturor păsărilor de curte prezente în fermă şi curăţarea şi dezinfectarea instalaţiilor.

Au fost, de asemenea, intensificate măsurile de precauţie şi control veterinar în ferme, precum şi măsuri de biosecuritate. Ministerul Sănătăţii, în strânsă coordonare cu autorităţile locale şi regionale de sănătate trebuie să ţină informată, cu privire la situaţie, Comisia Europeană.

"Regiunea – se citeşte într-o notă – pentru a depăşi acest nou caz de gripă aviară, a emis deja un ordin pentru punerea în aplicare a măsurilor extraordinare prevăzute în aceste cazuri, de către normele sanitare la nivel european şi naţional planificate; printre aceste măsuri se numără şi uciderea a aproape 500.000 de exemplare prezente la fermă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe