ALERTĂ. Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Rafală de atacuri anti-PSD

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban s-a prezentat, miercuri, la şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a-şi asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Cu această ocazie, nu au lipsit atacurile dure la adresa PSD-ului.

"Guvernul pe care îl conduc a luat decizia de a-şi asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea legii alegerilor locale, astfel încât să permitem cetăţenilor fiecărei comunităţi locale să îşi aleagă primarii printr-un sistem de alegeri care să confere legitimitate primarilor aleşi, şi anume prin majoritatea de 50 al sută plus unul dintre alegătorii care îşi exprimă dreptul de vot. Acest mecanism de vot actual nu conferă un drept deplin cetăţenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate pentru a conduce destinele comunităţii. Mai mult decât atât, acest sistem de vot restrânge drepturile cetăţenilor nemulţumiţi dintr-o comunitate locală de a schimba un primar care nu şi-a făcut treaba, care nu şi-a respectat promisiunea electorală şi care nu a avut capacitatea să dezvolte comunitatea locală", a declarat Orban.

Liderul PNL susţine că în sistemul actual, chiar dacă numărul cetăţenilor nemulţumiţi de modul în care a gestionat administraţia publică locală un primar "depăşeşte procentul de 50 la sută, nu spun că poate fi şi de 70-75 la sută... şi avem situaţii în care chiar dacă 80 la sută dintre cetăţenii unei comunităţi locale sunt nemulţumiţi n-au putut să schimbe primarul". Iar acest lucru se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu: voturile nemulţumiţilor se distribuie la mai mulţi candidaţi.

"La alegerile din 2016, s-au ales primari candidaţi care n-au avut nici măcar 30 la sută din voturi. Aproape 50 de candidaţi. Dacă ţinem cont şi de faptul că prezenţa la vot a fost de 50-60 la sută, avem situaţii în care un primar a fost votat de 10 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot dintr-o localitate. (... ) Peste 600 dintre primarii din 2016 au fost aleşi cu un rezultat de sub 50 al sută din voturile exprimate de cetăţeni. (...) Mecanismul de alegere a primarilor trebuie să fie unul care să permită cetăţenilor să aibă minime garanţii asupra bunei administraţii a localităţilor, asupra unei guvernări locale performante care într-adevăr să ducă la dezvoltarea comunităţii locale. Prin sistemul actual, practic acest lucru nu se poate asigura pentru că dacă o majoritate dintre cetăţenii unei localităţi vor să schimbe primarul le va fi foarte greu din cauza faptului că întotdeauna există mai mulţi candidaţi către care se îndreaptă voturile cetăţenilor nemulţumiţi şi este extrem de complicat să determini o concentrare de voturi care să ducă la un număr mai mare de voturi decât un primar în funcţie", a precizat Orban.

De asemenea, premierul a criticat şi intenţia social-democraţilor de a depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului după această asumare de răspundere.

"Am văzut că PSD depune moţiune de cenzură. Sincer, nu înţeleg motivele acestei moţiuni. M-am uitat pe rezultatele alegeilor locale din 2016, trebuie să ştiţi, domnilor parlamentari PSD, că peste 1.500 dintre primarii care au câştigat alegerile au fost aleţşi cu 50 la sută plus unu. Păi voi ar trebui să susţineţi acest sistem de alegere, sau poate vă e teamă că aceşti primari nu şi-au făcut treaba în comunităţile locale, că aceşti primari au fost afectaţi de guvernarea deastruoasă pe care aţi adus-o ca o năpastă pe capul românilor, poate aceşti primari nu mai au capacitatea să ia 50 la sută plus unu, deşi aţi pompat toate resursele, fără număr, de la bugetul de stat, (...) prin toate vacile de muls (...). (...) Primarii PSD sunt promotorii sărăciei şi ai subdezvoltării. (...) Puteţi să băgaţi 10 moţiuni de cenzură, nu ne schimbaţi punctul de vedere şi nu o să schimbaţi punctul de vedere nici al celor peste 82 la sută dintre cetăţenii români care îşi doresc alegeri democratice pentru primari şi pentru consiliile locale, care îşi doresc primari cu adevărat reprezentativi", a menţionat Orban.

Declaraţiile integrale în materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne