Alexandr Slusari: Guvernul Dodon a minţit agricultorii. Le-a alocat doar 100 de milioane din cele 300 promise

Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova
Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

Guvernul Dodon a minţit fermierii încă o dată, afirmă vicepreşedintele Parlamentului Alexandr Slusari, informând că pentru acoperirea pierderilor suferite de agricultori în urma calamităţilor naturale, Guvernul de la Chişinău a alocat „nu 350, 300 şi nici măcar nu 200 milioane lei, ci doar 100 milioane lei!” Câte 500 lei (MDL) la fiecare hectar de grâu afectat, sau sub 10% din cheltuieli.

Potrivit acestuia, compensaţii vor primi doar acei producători agricoli, care au pierdut minim 60% din recolta cerealelor de prima grupă. Dacă ai pierdut 55%, deja nu ai dreptul la despăgubire chiar dacă legislaţia prevede că seceta excesivă începe de la 30% din roada afectată.

Politicianul notează că promisiunea cu 300 milioane lei (MDL) a urmat după protestul agricultorilor din raioanele Ştefan Vodă şi Căuşeni deşi era clar că acordarea imediată a sprijinului în valoarea respectivă era imposibilă, întrucât o parte din bani sunt incluşi în Fondul de Dezvoltare a Agriculturii, iar cealaltă sumă a fost promisă din Fondul de intervenţii, din care juridic se interzice finanţarea altor solicitanţi, decât a autorităţilor centrale/locale şi organizaţiilor necomerciale.

În opinia deputatului, Guvernul ar fi trebuit imediat după protest să vină în Parlament cu rectificarea bugetului şi concentrarea întregii sume de asistenţă pentru agricultorii care au suferit într-un singur Fond, însă Dodon se teme de reluarea activităţii Legislativului.

„Ori îi este frică că deputaţii vor identifica mai mulţi bani pentru ţăranii afectaţi, care pot fi redistribuiţi de la supermarketuri şi companii petroliere ori în realitate nu intenţionează în timpul apropiat să aloce mai mult de 100 milioane lei pentru depăşirea consecinţelor calamităţilor naturale”, a adăugat Slusari.

„Premierul Chicu, speriat de amploarea protestelor fermierilor, a minţit că foarte degrabă agricultorii vor primi peste 1.000 lei pentru fiecare hectar afectat. De forţa majoră şi vacanţa fiscală nici vorbă nu se aude de la Guvernul care de fiecare dată repetă că sectorul agroindustrial este prioritar pentru ţară”, a conchis vicepreşedintele Parlamentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe