Alexandr Slusari: Politica bugetar-fiscală pentru anul 2021 este profund anti-agrară

Alexandr Slusari, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova
Alexandr Slusari, deputat al Platformei DA în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

După ce Ministerul Finanţelor a publicat proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2021, liderul fracţiunii parlamentare a Platformei Demnitate şi Adevăr Alexandr Slusari a ajuns la concluzia că acest Guvern nu mai are dreptul să promoveze proiecte importante pentru ţară şi urmează să plece în ziua validării mandatului noului preşedinte.

Alexandr Slusari a menţionat că are multe întrebări la acest document, dar cea mai importantă concluzie este că această politică este profund anti-agrară şi prevede o intervenţie grosolană şi nejustificată în competenţele autonomiei locale.

„Majorarea TVA până la 12%, în condiţiile când preţurile la producţia agricolă sunt controlate de câteva companii mari, ar fi o povară suplimentară de zeci de milioane de lei pentru întreprinderile mici şi mijlocii din sectorul agrar.

Micşorarea TVA la fertilizanţi şi pesticide fără garanţii că aceste produse se vor ieftini pentru agricultori, iarăşi, doar agravează situaţia financiară a gospodăriilor agricole la capitolul TVA. În urma acestei modificări au de câştigat doar agroholdingurile, cărora li se va restitui din buget nu 8, ci 12% TVA din exporturi”, a declarat Slusari, potrivit unui comunicat de presă al Platformei DA.

Totodată, a menţionat politicianul, este absolut inexplicabilă propunerea Ministerului Finanţelor privind plafonarea taxelor locale. Probabil, cineva din acest guvern consideră că primarii şi consilierii locali sunt nişte idioţi, care nu sunt capabili să decidă judicios care ar fi taxele locale optime pentru business, a opinat Slusari, adăugând că în urma deplasărilor în teritoriu a observat cu câtă atenţie primarii tratează antreprenorii locali, care, adesea, sunt şi consilieri locali, şi cu câtă diligenţă caută investitori pentru satele muribunde ale Republicii Moldova.

De asemenea, Alexandr Slusari se întreabă cât va mai dura această politică dezastruoasă prin care „cineva de la Chişinău să se bage impertinent în viaţa comunităţilor noastre şi să le dicteze ce trebuie să facă?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe