Alexandru Rafila, sfat pentru români în ziua redeschiderii plajelor

Alexandru Rafila
Alexandru Rafila (Epoch Times România)

Măsurile de protecţie individuală împotriva coronavirusului trebuie respectate şi după relaxarea restricţiilor de la 1 iunie, avertizează preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, în ziua în care terasele şi plajele se redeschid.

În condiţiile în care românii se bucură de noi măsuri de relaxare şi vor putea merge la plajă, Rafila subliniază că deşi boala nu se transmite prin intermediul apei, distanţa fizică dintre oameni va trebui respectată şi în piscină sau în mare.

”Nu pot să fac altceva decât să le recomand să păstreze măsurile de protecţie individuală, pentru că măsurile generale pe care le iau autorităţile şi care sigur, sunt normale şi necesare reprezintă un cadru, dar până la urmă, protecţia trebuie să ne-o asigurăm fiecare dintre noi, prin comportament şi mai ales prin grija cu care acţionăm în spaţii închise”, a declarat Rafila, la RFI.

Întrebat cum crede că va putea fi respectată distanţarea fizică pe litoral, având în vedere că falezele şi spaţiile de promenadă din multe staţiuni sunt înguste şi de obicei foarte aglomerate, Rafila a scos în evidenţă rolul responsabilităţii personale:

”Este o chestiune care ţine de fiecare dintre noi. Până la urmă, chiar dacă falezele sunt înguste, nu ne impune nimeni să trecem cu toţii în acelaşi interval de timp prin acelaşi loc. Putem să aşteptăm şi cu grijă să încercăm să evităm busculadele şi aglomeraţiile, deci e o chestiune comportamentală şi de instinct”.

Profesorul Rafila a mai precizat că deşi boala nu se transmite prin intermediul apei, distanţa fizică dintre oameni va trebui respectată şi în piscină sau în mare: ”Nu se transmite boala prin intermediul apei, asta este foarte clar, dar pe de altă parte, dacă interacţionezi direct, fizic, cu cineva şi cu secreţiile pe care el le poate elimina în timpul unui acces de tuse, sigur că este o situaţie care poate fi periculoasă, dacă este o persoană străină”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură