Alexei Navalnîi scos oficial din cursa prezidenţială

Cu doar cinci luni înainte de alegerile prezidenţiale ruse, Comisia Centrală Electorală a Rusiei a declarat că politicianul şi activistul din opoziţie Alexei Navalnîi nu va putea candida.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Deşi Navalni şi-a anunţat candidatura şi desfăşoară o campanie activă pe cuprinsul Rusiei, dosarul său penal într-un caz considerat în mare parte ca fiind motivat politic îl împiedică să deţină o funcţie publică.

“El poate candida pentru preşedinţie după o perioadă de 10 ani şi 5 luni – cândva în 2028”, a declarat preşedinta comisiei, Ella Pamfilova, care a fost citată marţi de agenţia de ştiri Interfax.

În schimb, miercuri, "jurnalista" şi vedeta Ksenia Sobchak, fiica unui fost apropiat al lui Putin - Anatoli Sobchak, va candida în alegerile prezidenţiale.

Întrebat miercuri în legătură cu situaţia lui Navalni, Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că şefa comisiei a spus totul despre această problemă. “Pur şi simplu nu discut despre acest lucru”, a declarat el reporterilor.

Peskov continuă o tradiţie îndelungată a Kremlinului când vine vorba de Navalnîi - nici Vladimir Putin şi nici Dimitri Peskov nu îi menţionează vreodată numele. Un exemplu în acest sens este un episod înregistrat la câteva săptămâni după ce Fundaţia Anticorupţie a lui Navalnîi l-a acuzat pe premierul rus Dmitri Medvedev de corupţie, într-un documentar care a devenit viral pe Internet, Medvedev a comparat investigaţia cu un “complot” şi l-a numit pe iniţiatorul ei “acel personaj la care vă referiţi”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe