Alibaba eliminat din coaliţia pentru combaterea produselor contrafăcute

Gigantul în comerţul pe Internet Alibaba a fost înlăturat dintr-o coaliţie specială internaţională care luptă împotriva comerţului cu aceste produse. Alibaba este văzută ca cea mai mare piaţă din lume pentru produse contrafăcute.
Directorul general al Alibaba Group la conferinţa COP21 din Le Bourget, Franţa, 5 decembrie 2015.
Directorul general al Alibaba Group la conferinţa COP21 din Le Bourget, Franţa, 5 decembrie 2015. (Eric Feferberg/AFP/Getty Images)

O coaliţie pentru combaterea produselor contrafăcute a decis în 13 mai să îl suspende din grupul său pe gigantul chinez în comerţ online (e-commerce) Alibaba după reacţiile negative din partea companiilor.

Companiile consideră că Alibaba este cea mai mare piaţă din lume pentru produse contrafăcute.

Coaliţia Internaţională pentru Combaterea Contrafacerilor (CICC) a dezvăluit de asemenea existenţa unor conflicte de interes. Grupul a declarat membrilor săi într-un email că Alibaba nu a dezvăluit comitetului de conducere legăturile dintre companie şi preşedintele coaliţiei Robert Barchiesi. Declaraţia a fost publicată după ce Associated Press a raportat că Barchiesi a deţinut acţiuni în Alibaba, a avut legături apropiate cu un director executiv al Alibaba şi a folosit membri ai familiei care au ajutat la conducerea coaliţiei.

Grupul a declarat că aceste conflicte de interes nu au fost dezvăluite comitetului de conducere datorită “unei defecţiuni în procedurile noastre de guvernare corporatistă”.

Nemulţumirea în rândul companiilor s-a intensificat în 11 mai când grupul a primit un email anonim care a ameninţat cu retragerea masivă [a companiilor] din sânul coaliţiei dacă Alibaba nu este înlăturată, conform unei copii a ameninţării obţinută de AP.

“Majoritatea companiilor nu va continua să activeze ca membri ai CICC dacă veţi menţine statutul de membru în cazul Alibaba”, conform emailului.

“Este nevoie de o nouă guvernare şi transparenţă deplină pentru ca această organizaţie să renască”, se adăugă în email.

Deborah Greaves, partener la o firmă de avocatură ce aparţine CICC, a susţinut că emailul, care a fost intens circulat între membrii coaliţiei, “demonstrează opiniile mai multor oameni”.

La acea vreme, coaliţia a susţinut într-o declaraţie trimisă prin email către AP: “Vom folosi această oportunitate pentru a evalua toate politicile şi procedurile noastre pentru a confirma că ele respectă cele mai înalte standarde şi că finanţele noastre corporatiste se potrivesc cu amploarea şi anvergura căpătate de CICC.”

De la anunţul grupului în luna aprilie că va accepta Alibaba ca membru, mărci consacrate precum Gucci American şi Michael Kors au ieşit din grupul de lobby.

Consiliul general al Michael Kors a declarat că CICC a ales “să ofere acoperire celui mai periculos şi dăunător adversar al nostru”.