Alimentele considerate benefice pentru organism, consumate în exces, pot cauza daune

Mâncărurile grase sunt întotdeauna de evitat, deoarece sunt digerate foarte greu.
Mâncărurile grase sunt întotdeauna de evitat, deoarece sunt digerate foarte greu. (pixabay.com)

Stomacul ar putea procesa orice alimente pe care le consumăm. Dar din cauza modului de preparare al mâncării sau a stilului de viaţă, nu este chiar aşa.

Printre cele mai rele alimente pentru digestie se numără mâncarea grasă şi prăjelile. Acestea pot cauza arsuri şi o aciditate mult prea mare.

Ca regulă generală, mâncărurile grase sunt întotdeauna de evitat, deoarece sunt digerate foarte greu.

În acest context vom menţiona câteva din alimente care deşi sunt benefice, dar consumate în exces pot cauza daune corpului nostru.

- Ardeii iuţi. Mâncărurile picante irită esofagul şi cauzează arsuri stomacale.

- Alcoolul. Alcoolul relaxează corpul şi esofagul, ceea ce duce la un reflux de acid şi dureri. Consumul de alcool inflamează pereţii stomacului, astfel anumite enzime nu pot fi produse şi nutrienţii rămân neabsorbiţi. Prea mult alcool cauzează diaree şi crampe. Se recomandă a nu se consuma mai mult de două pahare de alcool pe zi pentru bărbaţi şi unul pentru femei.

- Lactatele. Acestea conţin calciu şi sunt necesare a fi consumate zilnic. Însa pentru persoanele cu intoleranţă la lactoză, aceste produse pot cauza diaree, balonări sau crampe.

- Fructe de pădure. În general, fructele sunt bune pentru sănătate, dar pot constitui o problemă atunci când au mici seminţe. Problemele apar la persoanele care suferă de diverticulită, un fel de buzunare care se dezvoltă în intestin, de regulă cel gros. Se pare că seminţele fructelor de pădure acoperă "buzunarele" şi sporesc riscul apariţiei de infecţii.

- Ciocolata. Nu este deloc "delicioasă" pentru persoanele cu probleme la stomac. Ciocolata poate fi neprietenoasă şi cu persoanele alergice la lactate. Şi cafeina din cacao poate constitui o problemă.

- Cafea, ceai sau băuturi răcoritoare. Produc aciditate mare în stomac, crampe şi dureri.

- Porumb. Bogat în fibre, porumbul este în general un aliment benefic. Dar acesta poate conţine şi celuloză, un tip de fibră greu de digerat, din cauza lipsei enzimei necesare. Cea mai simplă soluţie este să mesteci foarte bine porumbul înainte de a-l înghiţi. Altfel, va rămâne nedigerat şi îţi va provoca gaze ţi dureri abdominale.

- Ghimbir. Folosit de sute de ani pentru tratarea greţurilor, stărilor de vomă, lipsa apetitului, balonări etc. Trebuie consumat cu moderaţie: nu mai mult de două-patru grame pe zi.

- Carnea albă şi peştele. Dacă ai de gând să mănânci carne, alege pui, peşte sau orice alt tip de carne slabă, în locul unei fripturi bine rumenite. Carnea roşie este mai grasă şi mai greu digerată decât carnea de pui sau peşte.

Dar există şi alimente, care aduc doar beneficii digestiei, care trebuie consumate zilnic. Printre acestea evidenţiem:

- Iaurtul. Conţine bacterii care ajută flora naturală a stomacului să-şi îndeplinească digestia.

- Cereale integrale. Fibrele din cereale aduc doar beneficii întregului organism, de aceea sunt recomandate pentru consumul zilnic.

- Banane. Aceste fructe ajută sistemul digestiv să-şi revină în urma unei suprasolicitări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură