Alina Bica şi Ioan Bene, arestaţi în Italia. Vor rămâne în spatele gratiilor până la judecarea cererilor de extrădare

Alina Bica
Alina Bica (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Surse judiciare au declarat pentru G4Media.ro că judecătorii italieni au decis, luni, că Alina Bica şi omul de afaceri Ioan Bene să rămână în arest până la extrădarea lor în România. Cei doi, condamnaţi definitiv pentru corupţie, au fost prinşi vineri în Italia.

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost audiată în faţa instanţei italiene, unde şi-a spus punctul de vedere cu privire la aducerea în ţară pentru executarea condamnării la 4 ani de închisoare.

Potrivit surselor citate, instanţa din Peninsulă are la dispoziţie 48 de ore pentru a discuta sub ce măsură aşteaptă Alica Bica procesul privind extrădarea în România, termen care se scurge luni.

De asemenea, un proces similar a avut loc tot astăzi şi în cazul lui Ioan Bene, care a fost prins în aceeaşi zonă a Italiei ca şi fosta şefă a DIICOT.

Reamintim că Alina Bica a fost condamnată definitiv în noiembrie 2019 la patru ani de închisoare cu executare în dosarul în care era acuzată de favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. În acelaşi dosar, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a fost achitat de judecătorii Instanţei supreme. Ulterior, Bica a fugit din ţară şi a fost dată în urmărire de către Poliţia Română.

În ceea ce îl priveşte pe Ioan Bene, omul de afaceri a fost condamnat în 2018 de Curtea de Apel Cluj la 3 ani şi 8 luni de închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi îşi execută pedeapsa în Italia, conform legilor din această ţară, în libertate supravegheată.