Altă săptămână, altă explozie în China

La doar o săptămână după ce o nouă explozie a zguduit oraşul Tianjin, un incident similar s-a petrecut miercuri în provincia chineză Shandong. Încă nu au raportat victime, doar 9 dispăruţi şi doi răniţi.
O nouă explozie zguduie China
O nouă explozie zguduie China (BusinessInsider)

Nouă persoane au fost date dispărute şi altele două au fost rănite într-o explozie care s-a produs miercuri la o fabrică din estul Chinei, a declarat mass media de stat, preluată de Reuters.

Noul incident este cel mai recent din seria de explozii care s-au produs la mai multe depozite şi centrale chimice de pe cuprinsul ţării din august 2015.

Ultima explozie a avut loc la Shandong Tianbao Chemical Industry Corporation în districtul Pingyi din provincia Shandong, a declarat agenţia de ştiri de stat Xinhua, adăugând că această companie produce materiale explozibile pentru utilizare civilă.

“Cauza exploziei este investigată în continuare”, a adăugat Xinhua.

Mass media de stat chineză a raportat că in 12 octombrie a avut loc explozie la un depozit pentru produse pe bază de alcool şi că a avut loc un incendiu. Nu au fost raportate victime.

La începutul lunii septembrie, cel puţin 5 oameni au murit în cadrul unei explozii la o centrală chimică din provincia Shandong.

Într-un alt incident, 18 explozii separate au zguduit Regiunea Autonomă Guangxi din sud-estul Chinei în seara zilei de 30 septembrie. Acestea au distrus autovehicule, au deteriorat un bloc şi au spart geamurile mai multor clădiri, magazine şi agenţii guvernamentale. Conform agenţiei Xinhua a regimului comunist, 10 persoane au fost omorâte, iar 51 rănite.

Incidentul a fost muşamalizat de presa chineză controlată de regimul comunist, deşi mărimea pagubelor era enormă, iar contextul seriei de explozii - suspect, mai multe amănunte aici.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin

În 12 august, două explozii puternice au devastat un depozit de substanţe chimice în oraşul-port Tianjin, ucigând peste 160 de oameni. Teoria că exploziile din Tianjin au fost oarecum deliberate a fost circulată intens de mass media chineză din străinătate, la scurt timp după incident.

Un website de ştiri asociat cu Boxun şi administrat din Carolina de Nord a citat o sursă exclusivă când a raportat că “explozia [din Tianjin] a fost declanşată de un vehicul încărcat cu explozibili ... camionul a fost parcat cu atenţie lângă depozit, în locaţia cea mai apropiată de materialele inflamabile. Oamenii au plecat rapid şi după aproximativ 15 minute a avut loc explozia, care a declanşat un lanţ de alte explozii.”

Mai multe articole publicate de Boxun şi alte ziare din Hong Kong au făcut o asociere între explozii şi fostul preşedinte chinez Jiang Zemin care, de altfel, a fost “plasat sub control”, ceea ce înseamnă că libertatea sa de mişcare a fost restricţionată sever.

Imediat după explozia din Tianjin, surse ale Epoch Times poziţionate la vârful Partidului Comunist Chinez afirmau că exploziile fuseseră organizate de facţiunea numită banda din Shanghai, grupată în jurul fostului preşedinte Jiang Zemin. Acesta a fost pus sub semi-arest la domiciliu, după ce timp de ani de zile a condus o reţea mafiotă care cuprinsese armata, sistemul judiciar, Ministerul Securităţii, sistemul penitenciar şi parţi ale poliţiei militare.

Mai multe amănunte despre explozia din Tianjin puteţi găsi aici.