Alţi 783 de eroi ai Revoluţiei decoraţi de Iohannis

O parte dintre cei care şi-au riscat viaţa la Revoluţie au fost decoraţi astăzi de şeful statului.
Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989.
Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul privind conferirea titlului de "Luptător pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant" unui număr de 783 de persoane.

Anterior, în august 2015, alţi 505 revoluţionari au fost decoraţi de şeful statului, ajungându-se astfel la un total de 1.288. Preşedintele "Asociaţiei 21 decembrie 1989", Teodor Mărieş, explica atunci, pentru Epoch Times, că a fost modificată Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei printr-o ordonanţă de urgenţă care a instituit un nou titlu - cel de "Luptător cu Rol Determinat în Revoluţia Română".

"Cei care au avut până acum titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie 89" li s-a cerut să îşi depună certificatul, cererea şi documentaţia care a mai fost prevăzută în ordonanţă - un dosar practic - pentru a fi verificat în vederea acordării noului titlu", a declarat Teodor Mărieş.

Deşi sunt două, trei nume problematice (printre cei 505 revoluţionari decoraţi primii - n.r.), cum ar fi cel al lui Gelu Voican Voiculescu, legea are şi partea ei bună, consideră Mărieş, în sensul în care militarii care au tras în oameni la Revoluţie au fost eliminaţi din prevederile acesteia.

"În sfârşit, au fost eliminaţi din lege militarii care au tras până în 22 şi după 22. Sigur, până în 22 din ordinul comandantului suprem Nicolae Ceauşescu, după 22 din ordinul lui Ion Iliescu, erijat în comandant. El practic s-a aranjat în comandant al armatei şi bineînţeles conducător al ţării. Eu am refuzat în anii '90 să ridic certificat de luptător pentru că nu am acceptat să-l iau din mâna criminalilor", a subliniat Mărieş.

Din cele 12.000 de persoane care deţineau înainte titlul de "Luptător cu merite deosebite în Revoluţia din decembrie '89", puţin peste şase mii au depus cerere de preschimbare a titlului. Până acum doar 1.288 de persoane au fost decorate de Iohannis.