"Am intrat uşor" - Din culisele surprinzătoarei ofensive ucrainene pe pământ rusesc
Ofensiva-surpriză lansată recent de forţele ucrainene pe teritoriul rusesc în regiunea Sumî marchează o nouă şi îndrăzneaţă etapă în conflictul dintre Ucraina şi Rusia. În timp ce simbolul "Z" a devenit emblematic pentru invazia rusă, un triunghi distinctiv simbolizează acum ambiţia şi succesul Ucrainei în această incursiune.
Demersul ucrainean nu doar că a cucerit sute de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc, dar a şi insuflat un nou impuls în moralul armatei lui Zelenski.
În faţa acestui avans neaşteptat, autorităţile ruse se confruntă cu provocări semnificative, iar impactul acestei campanii se resimte atât pe câmpul de luptă, cât şi în rândul populaţiei civile.
Potrivit BBC, oficialul rus responsabil pentru regiunea de frontieră Kursk a declarat că 28 de aşezări se află sub control ucrainean, iar aproape 200.000 de ruşi şi-au părăsit casele.
Corespondentul BBC în regiune a vorbit cu câţiva dintre soldaţii ucraineni care au participat la incursiunea transforntalieră care i-a luat prin surprindere pe ruşi. Tomash este unul dintre aceştia şi tocmai s-a întors din misiune împreună cu camaradul său „Accord”, care spune cu nonşalanţă că a fost „cool”.
Unitatea lor de drone a petrecut două zile pregătind terenul pentru incursiunea transfrontalieră.
„Am primit ordin să venim aici, dar nu ştiam ce înseamnă asta. Am suprimat în avans mijloacele de comunicare şi supraveghere ale inamicului pentru a ne elibera calea”, relatează Tomaş în timp ce se opreşte pentru o cafea la o benzinărie.
Nu se ştie exact cât de mult teritoriu rusesc a fost cucerit, însă există scepticism cu privire la afirmaţia comandantului-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, potrivit căreia 1.000 km² se află sub controlul Ucrainei.
Ministerul rus al Apărării a insistat marţi că încercările ucrainenilor de a pătrunde mai adânc pe teritoriul rusesc ar fi fost zădărnicite, dar s-a dovedit că aceste afirmaţii erau false.
Indiferent de realitate, se pare că Kievul este angajat în acest pariu militar. Nivelul de activitate din regiunea învecinată Sumî este ceva ce nu s-a mai văzut de la eliberările din 2022, când se simţea un vânt în pânzele ucrainene.
Este, fără îndoială, o schimbare binevenită faţă de războiul de uzură din ultimele 18 luni, dar ar fi prematur să o catalogăm drept un succes sau un eşec. Scopul acestei ofensive este neclar, deşi preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit despre ţintirea locurilor din care Rusia poate lansa atacuri asupra Ucrainei şi despre apropierea „unei păci juste”.
Dar este evident că Kievul îşi desfăşoară unele dintre cele mai bune trupe. Soldaţii care arată în formă se adună în jurul vehiculelor care se potrivesc cu musculatura lor. Majoritatea refuză politicos să vorbească. Unii par epuizaţi.
Prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram, un soldat aflat încă în Rusia spune că luni întregi de planificare au forţat Moscova să mute trupe din alte părţi ale liniei frontului din Ucraina.
„Elementul surpriză a funcţionat. Am intrat uşor, cu puţină rezistenţă. Pe 6 august, primele grupuri au traversat noaptea în mai multe direcţii”, spune el, adăugând că „Aproape imediat au ajuns la periferia de vest a oraşului Sudzha”.
În astfel de operaţiuni, secretul convine soldaţilor care le execută. Nu acelaşi lucru se poate spune despre civili. De ambele părţi ale frontierei, zeci de mii de oameni sunt evacuaţi după o intensificare a loviturilor aeriene şi a luptelor.
„Civilii ruşi pe care îi întâlnim nu opun rezistenţă. Noi nu îi atingem, dar ei ne tratează fie aspru, fie negativ, fie deloc”, explică soldatul.
„De asemenea, ne înşală cu privire la poziţiile trupelor ruse”, adaugă el.
Soldaţii cu care se discută confirmă că forţele ruse au fost într-adevăr redistribuite de pe linia frontului de est, inclusiv din direcţiile Harkiv, Pokrovsk şi Toreţk. Dar niciunul dintre ei nu raportează încă o încetinire a avansurilor trupelor ruse.
Vladimir Putin a promis un „răspuns demn” la prima captură de teritoriu rusesc de la cel de-al Doilea Război Mondial. Dar orice teamă pe care a intenţionat să o răspândească nu a ajuns la aşezările prăfuite de la graniţă, bombardate în mod obişnuit de forţele sale.
Mişa şi prietenul său Valera trec într-o Lada portocalie prin satul Steţkivka.
„Vreau să o ia [regiunea Kursk] şi să facă asta! Ar trebui să ia totul, chiar şi Moscova!”, spune Mişa, făcând un gest de răsucire cu mâinile.
Este o furie ancorată în faptul că au fost pe recepţia invaziei necruţătoare pe scară largă a Rusiei, care a început în februarie 2022.
„Rusia a atacat prima, nu noi. Acum băieţii noştri au răspuns şi au arătat de ce suntem capabili. Am fi capturat-o mai devreme dacă am fi avut permisiunea”, spune Valera cu geamul coborât.
Se pare că Ucraina are, în sfârşit, undă verde din partea Occidentului pentru a ataca dincolo de graniţă. Miza este încă extrem de mare, după cum o demonstrează noile sisteme de apărare construite la periferia oraşului Sumî.
Până săptămâna trecută, zona se temea de o ofensivă rusă în nordul Ucrainei. În cazul în care incursiunea ucraineană eşuează, aceste îngrijorări s-ar putea materializa rapid.
Forţele ucrainene au fost, şi încă sunt, depăşite numeric de forţele ruse agresoare.
„Pentru a menţine controlul asupra acestui teritoriu rusesc, avem nevoie de două lucruri. Mai multe oraşe precum Sudzha sub controlul nostru şi rezerve”, spune el.
„Linia noastră frontală este deja plină şi nu este clar de unde le vom obţine”, scrie soldatul ucrainean aflat pe pământ inamic.
Pentru Kiev, logica sau speranţa este ca Rusia este forţată să treacă de la luptele de pe teritoriul ucrainean la cele de pe teritoriul său. Unii ucraineni cred că această contraofensivă ar putea chiar să-i consolideze ţării poziţia în orice viitoare negocieri de pace. De asemenea, ar putea îndepărta şi mai mult negocierile.