Amazon trage serverele Parler din priză pentru mesaje violente, dar permite vânzarea de tricouri cu mesajul "Omorâţi republicanii"

Jeff Bezos
Jeff Bezos (Getty Images)

Gigantul hi-tech Amazon şi-a reziliat contractul de găzduire a serverelor platformei sociale alternative Parler, declanşând ieşirea acesteia din spaţiul online pentru aproape o săptămână. Cu toate acestea, compania lui Jeff Bezos găzduieşte comercianţi care vând produse considerate cu adevărat incitatoare la violenţă, cum ar fi tricouri pe care este scris „Kill All Republicans” şi căni inscripţionate cu mesaje gen „Unde este Lee Harvey Oswald, acum chiar avem nevoie de el?”.

Deşi articolele de genul acesta sunt de multe ori o glumă, în contextul social american, în care împotriva vocilor conservatoare este organizată o vânătoare de vrăjitoare, lucrurile nu sunt neapărat simple.

Amazon a dat afară serverele Parler de pe cloud-ul său citând mesajele de incitare la violenţă postate de utilizatorii platformei sociale alternative. Parler - ca şi platforma Gab şi Mewe - a înregistrat o creştere masivă a numărului utilizatorilor după ce giganţii social media tradiţionali - Facebook, Google şi Twitter - au început să cenzureze brutal susţinătorii lui Donald Trump şi influencerii conservatori sau în general persoanele care menţionau acuzaţii privitoare la falsificarea alegerilor americane din 3 noiembrie.

Într-o plângere depusă de CEO-ul companiei Parler, John Matze, împotriva Amazon, acesta menţiona că a fost nevoit să plece de acasă împreună cu familia, pentru a căuta adăpost împotriva ameninţărilor cu moartea, după ce adresa casei sale a fost publicată de hackeri.

Publicaţia Media Research Center a găsit cel puţin 204 exemple de produse vândute pe Amazon care promovează violenţa, dintre care multe îl vizează pe preşedintele Donald Trump, republicanii şi forţele de ordine.

Un produs vândut de vânzătorul Florence & Partner este un tricou negru, pe care scrie „Omoară-i pe toţi republicanii”.

Un alt produs de pe Amazon este o cană de cafea, pe care scrie: „Unde este Lee Harvey Oswald acum că avem într-adevăr nevoie de el?” cu „Trump” prezentat ca descrierea produsului.

Un alt produs este un decor de Halloween care seamănă cu un cap decapitat al preşedintelui. „Fii îngrozit de acest cap de zombi mort decapitat în mărime naturală şi de faţa sa stricată şi gâtul plin se sânge”, se arată în descriere.

O ghilotină - care este un simbol popular în rândul marxiştilor - poate fi văzută şi pe un tricou, alături de cuvintele „Fii ghilotina pe care vrei să o vezi în lume”, precum şi pe o husă pentru telefon, alături de cuvintele „Ghilotinează bogaţii”.

Mesajul este semnificativ: în timpul protestelor de astă-vară, care au zguduit numeroase oraşe mari din SUA, la un moment dat protestatarii stângii radicale au ridicat o ghilotină în afara casei lui Jeff Bezos în timpul unui protest din 2020.

Termenii serviciilor Amazon susţin că firma "nu permite comercializarea de produse care promovează, incită sau glorifică ura, violenţa, intoleranţa rasială, sexuală sau religioasă sau promovează organizaţiile cu astfel de opinii. De asemenea, vom elimina listările care descriu în mod grafic violenţa sau victimele violenţei".

În urma dezvăluirilor din presă, joi după-amiază, Amazon începuse să elimine unele dintre produsele menţionate mai sus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe