Ambasada Rusiei de la Chişinău pichetată luni, 14 mai, de peste 300 de tineri liberali

În contextul comemorării a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, peste 300 de tineri liberali au pichetat luni, 14 mai, Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova.

Fiind îmbrăcaţi în tricouri albe, cu inscripţia “1812 ocupaţie”, tinerii au format un lanţ viu în faţa Ambasadei, afişând două bannere imense cu inscripţia „Rusia – recunoaşte ocupaţia!”, „1812 – 200 de ani de ocupaţie”. Totodată, tinerii au organizat şi o expoziţie de fotografii de epocă în care este evocată perioada de ocupaţie a Basarabiei de Rusia Ţaristă şi consecinţele ocupaţiei.

Potrivit arena.md, preşedintele Tineretului Liberal Ion Cebanu, prezent la eveniment, a menţionat că 1812 este anul în care ţara lui Ştefan a fost ruptă în două, iar consecinţele acestei agresiuni sunt resimţite şi în prezent.

Iar vicepreşedintele PL, Anatol Petrencu, profesor universitar, a declarat, că “eliberatorul” trebuie să plece acasă, precizând că Rusia nu şi-a retras armata de pe teritoriul Republicii Moldova.

Şi preşedintele Clubului Studenţilor Liberali, Ion Bargan, a precizat că revendicarea Tineretului Liberal “este o revendicare corectă, cinstită pentru care vom pleda şi în continuare, până când va auzi lumea întreagă că Basarabia a fost ocupată în 1812”.

1812 este anul în care ţara lui Ştefan a fost ruptă în două, iar consecinţele acestei agresiuni sunt resimţite şi în prezent.

Precizăm că astăzi, 15 mai 2012, în cadrul unei conferinţe de presă tinerii liberali vor anunţa despre expedierea unei scrisori deschise adresate Preşedintelui Federaţiei Ruse Vladimir Putin, după care vor merge la oficiul poştal pentru a trimite preşedintelui rus această scrisoare, însoţită de fotografii care evocă perioada ocupaţiei.

Miercuri, 16 mai 2012, în ziua când se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, conducerea PL, deputaţi, miniştri, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale, tinerii liberali vor depune flori la Piatra comemorativă, instalată în faţa Guvernului, în memoria victimelor ocupaţiei sovietice. La ora 12.00, PL va organiza o conferinţă de presă privind semnificaţia istorică a anului 1812 şi consecinţele ocupaţiei. Iar la ora 20.00, va fi organizat un miting de comemorare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde vor fi aprinse mii de lumânări în memoria victimelor ocupaţiei, scrie arena.md.