Ambasadorul azer la Moscova denunţă "isteria" anti-Azerbaidjan

Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013
Revolte în Moscova, 13 octobrie 2013 (- / AFP / Getty Images)

Xenofobia rusă este sancţionată de azeri. Între Rusia şi Azerbaidjan au izbucnit tensiuni şi acuzaţii reciproce, după arestarea cetăţeanului azer suspectat de uciderea unui tânăr rus. Crima azerului a stârnit revolte violente anti-imigranţi săptămâna trecută, când mii de moscoviţi au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de uciderea compatriotului lor, Egor Sherbakov, în faţa logodnicei sale, de către un imigrant azer.

Ambasadorul azer la Moscova, Polad Biulbiul-ogly, a denunţat "isteria" anti-Azerbaidjan care s-a stârnit în Rusia după arestarea lui Orhan Zeinalov, imigrant clandestin azer, acuzat că l-a ucis pe Egor Şcerbakov, un rus în vârstă de 25 de ani, într-o suburbie a Moscovei.

De asemenea, ambasadorul Azerbaidjanului a acuzat poliţia rusă "că a încălcat normele procedurii penale" în cazul arestării de marţi a lui Zemalov.

Autorităţile ruse au reacţionat prompt, afirmând că acuzaţiile lui Biulbiul-ogly nu au "niciun fundament".

Însă o înregistrare video a arestării lui Zeinalov, postată pe You Tube confirmă spusele ambasadorului azer. Imaginile arată cum Zeinalov, încătuşat, şi deci în imposibilitate de a se împotrivi sau apăra, este bătut şi agresat verbal de către poliţişti mascaţi, în timp ce nu opune nicio rezistenţă.

Şi reprezentantul azer pentru Drepturile Omului, Elmira Suleimanova, citată de Interfax, a declarat că poliţia rusă a dat dovadă de "brutalitate" şi "a folosit forţa fără a fi nevoie", informează Mediafax.

Joi, Zeinalov a pledat nevinovat în faţa judecătorilor unui tribunal din Moscova, după ce anchetatorii au asigurat opinia publică asupra faptului că azerul ar fi recunoscut că l-a ucis pe tânărul rus.

Zeinalov le-a cerut autorităţilor ruse să îi respecte drepturile de migrant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe