Ambasadorul chinez în Marea Britanie primeşte interdicţia de a intra în Parlamentul britanic

Parlamentul din Londra
Parlamentul din Londra (Domeniul public)

Ambasadorului chinez în Marea Britanie i s-a interzis să intre în Parlament după ce parlamentarii britanici sancţionaţi de regimul comunist de la Beijing şi-au exprimat indignarea faţă de vizita sa.

Zheng Zeguang a fost invitat, miercuri, la o întrevedere în Camerei Comunelor, găzduită de Grupul Parlamentar pentru China, a informat The Telegraph.

Însă lui Zeguang i s-a interzis să pună piciorul în Parlament după intervenţia Preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului.

Citiți și Senatul ceh şi Parlamentul belgian declară că tratamentul aplicat uigurilor în China este genocid

Regimul comunist chinez a impus sancţiuni asupra a nouă persoane britanice - inclusiv politicieni, avocaţi şi un academician - ca răspuns la sancţiunile britanice împotriva oficialilor chinezi responsabili de genocidul desfăşurat de Partidul Comunist Chinez împotriva minorităţii etnice uigure în Xinjiang.

Printre cei sancţionaţi s-au numărat cinci deputaţi conservatori şi doi membri ai Camerei Lorzilor.

Citiți și Marea Britanie impune şi ea sancţiuni tip Magniţki asupra unor oficiali pentru genocidul din Xinjiang

În ciuda sancţiunilor aplicate de Beijing, Grupul Parlamentar pentru China i-a adresat, totuşi, o invitaţie lui Zheng Zeguang, care a fost numit ambasador al Beijingului la Londra în iunie, în vară.

Săptămâna trecută, unii dintre parlamentarii sancţionaţi s-au adresat preşedinţilor ambelor Camere, în semn de protest împotriva invitaţiei acordate ambasadorului, a raportat BBC.

Citiți și Lituania se retrage din programul "17+1" al Chinei

Aceştia au precizat că ar fi „de neconceput” ca „principalul reprezentant al regimului chinez în Marea Britanie să fie, încă, aparent, liber să vină la Westminster şi să folosească facilităţile parlamentare ca portavoce pentru regimul său” după ce Parlamentul însuşi a fost direct vizat de Partidul Comunist Chinez.

Ca răspuns la protest, Sir Lindsay Hoyle, preşedintele Camerei Comunelor, a spus: „Am periodic întâlniri cu ambasadori din întreaga lume pentru a stabili legături durabile între ţări şi parlamentari. Dar nu cred că este potrivit ca ambasadorul chinez să se întâlnească în Cameră şi la locul nostru de muncă dacă ţara sa impune sancţiuni unor membri".

Citiți și “Sunteţi un vid moral”. Vicepreşedinte Huawei luat la întrebări de parlamentarii britanici cu privire la etica companiei chineze

"Dacă aceste sancţiuni ar fi ridicate, atunci, desigur, acest lucru nu ar fi o problemă", a declarat el. „Nu spun că şedinţa nu poate continua - spun doar că nu poate avea loc aici, în timp ce sancţiunile sunt în vigoare.”

O purtătoare de cuvânt a Lordului McFall, preşedintele Camerei Lorzilor, a confirmat că preşedinţii ambelor camere „sunt de acord că reuniunea specială a Grupului Parlamentar pentru China să aibă loc în alt loc, având în vedere sancţiunile actuale împotriva membrilor”.