Ambasadorul Rusiei: problemele muncitorilor migranţi moldoveni din Rusia pot fi soluţionate cu ajutorul acordurilor interstatale

Muncitori în construcţii
Muncitori în construcţii (Fayez Nureldine / AFP / Getty Images)

"Problemele muncitorilor migranţi moldoveni din Rusia, pot fi reglementate prin intermediul pachetului de acorduri interstatale, care este pregătit pentru semnare: cu privire la colaborarea în domeniul migraţiunii de muncă, cu privire la readmitere şi lupa cu migraţiunea ilegală", consideră ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova, Farid Muhametşin.

Diplomatul a menţionat în interviul acordat agenţiei ruse de presă "ITAR-TASS", că potrivit datelor Serviciului Federal de Migraţiune, în 2013 frontiera Federaţie Ruse au traversat-o 853,7 mii de cetăţeni moldoveni - cu 100 mii mai mult decât în 2012. "Doar 100,1 dintre aceştia au obţinut patente şi permise de muncă, iar 244,5 mii dintre moldovenii care muncesc în Rusia se află în "grupul de risc", deoarece au încălcat regulile de aflare în ţara noastră", a menţionat Muhametşin, subliniind că "acest aspect este o chestiune importantă".

Oficialul a amintit că Rusia deja de mulţi ani este principalul partener comercial al Moldovei, principalul furnizor de surse energetice şi consumator de produse agricole - republicii îi revine o cotă de peste 30% export şi 15% import de produse ruseşti. "Nivelul de colaborare poate şi mai sporit, deoarece economiile noastre se completează reciproc, dar progresul în această direcţie în mare parte depinde de îmbunătăţirea climatului antreprenorial din Moldova", consideră diplomatul.