Amiral american: China ar putea invada Taiwanul în viitorul apropiat

John Aquilino în timpul unei declaraţii de presă la Pentagon, Washington, 30 iunie 2016
John Aquilino în timpul unei declaraţii de presă la Pentagon, Washington, 30 iunie 2016 (Saul Loeb/AFP via Getty Images)

Taiwanul se confruntă cu o posibilă invazie chineză, iar pericolul este iminent, chiar dacă majoritatea oamenilor nu îşi dau seama de acest lucru, a declarat amiralul american John Aquilino, marţi.

Aquilino este nominalizat pentru funcţia de comandant al Comandamentului Indo-Pacific al SUA (INDOPACOM), după actualul comandant Adm. Philip Davidson. Marţi, în timp ce depunea mărturie în faţa Comitetului pentru Servicii Armate al Senatului, Aquilino a fost întrebat despre recenta observaţie a lui Davidson conform căreia Beijingul ar putea invada Taiwanul în „următorii şase ani”.

Ca răspuns, Aquilino a refuzat să susţină estimarea pe şase ani, spunând că există „multe date”, începând cu "astăzi" până în "2045". Cu toate acestea, Aquilino a avertizat cu privire la iminenta ameninţare împotriva insulei autoguvernate.

„Părerea mea este că această problemă este mult mai aproape de noi decât cred majoritatea”, a spus Aquilino. „Trebuie să ne asumăm acest lucru, să punem în funcţiune acele capacităţi de descurajare, cum ar fi PDI, pe termen scurt şi urgent”.

Iniţiativa de descurajare a Pacificului (PDI), creată în baza Legii de autorizare a apărării naţionale din 2021, proiectul de lege anual al cheltuielilor Pentagonului, are ca scop asigurarea unor capacităţi militare avansate pentru a descuraja ameninţările militare ale Chinei în regiunea Indo-Pacific. PDI este asemănător cu Iniţiativa europeană de descurajare, care a fost lansată în 2014 pentru a spori pregătirea militară a SUA în Europa.

Aquilino a declarat că regimul chinez are ochii aţintiţi asupra Taiwanului, despre care Beijingul susţine că este o parte a teritoriului său. „Ei consideră că este prioritatea lor numărul unu. Revigorarea Partidului Comunist Chinez este în joc”, a spus Aquilino.

Taiwan este o ţară independentă de facto, cu propriii oficiali aleşi democratic, armată, Constituţie şi monedă, precum şi o politică externă bine gândită, în ciuda sabotării de către regimul comunist chinez. În prezent, Washingtonul nu are legături diplomatice formale cu Taipei, dar a menţinut o relaţie solidă cu insula în temeiul Legii privind relaţiile cu Taiwan, care autorizează Statele Unite să furnizeze Taiwanului echipament militar pentru apărarea insulei.

SUA au menţinut o politică de „ambiguitate strategică”, ceea ce înseamnă că nu se precizează clar dacă guvernul SUA va sări în apărarea Taiwanului în cazul unui atac chinez.

Aquilino a sugerat că armata SUA nu va rămâne pasivă în acest caz, pentru că aceasta „va afecta credibilitatea Statelor Unite ca partener în regiune”. Dacă regimul chinez ar invada Taiwanul, Aquilino a spus că va „avea un impact negativ” asupra poziţiei Statelor Unite în regiune şi asupra capacităţii sale „de a opera liber în acea zonă”.

În plus, comerţul global ar fi afectat având în vedere locaţia strategică a Taiwanului, potrivit Aquilino.

În ceea ce priveşte autoapărarea Taiwanului, Aquilino a lăudat insula pentru investiţii în sistemul de rachete Harpoon.

„Sunt încurajat de capacităţile în care investesc, într-un mod indigen, pentru apărare. Exemplul pe care l-aş da este sistemul Harpoon. Este foarte atent ales şi foarte nimerit, de exemplu”, a spus Aquilino.

Vânzarea de rachete Harpoon a fost una dintre cele 10 aprobate de administraţia Trump. În noiembrie, 2020 Casa Albă a aprobat vânzarea de drone avansate, în cadrul unui acord de 600 de milioane USD.

Taiwanul este cel mai vulnerabil în faţa unei invazii chineze în aprilie şi octombrie. Conform opiniei lui Aquilino, primăvara ar fi cel mai bun moment pentru o invazie, din punctul de vedere al regimului chinez, luând în calcul condiţiile din Strâmtoare, lumina şi vremea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe