Amnesty cere eliberarea de urgenţă a unui aderent Falun Gong

Tatăl lui Zhou Xiangyang purtănd un tricou înscris prin care denunţă persecutarea fiului său Zhou Xiangyang, şi cere eliberarea lui.
Tatăl lui Zhou Xiangyang purtănd un tricou înscris prin care denunţă persecutarea fiului său Zhou Xiangyang, şi cere eliberarea lui. (prin bunăvoinţa familiei Zhou)

„Nu mai pot vorbi, vine cineva”, au fost ultimile cuvinte şoptite de Wang Shaoping înainte să închidă celularul. Era reţinută într-o temniţă a poliţiei din Tianjin - telefonul nefiindu-i încă luat - după ce şi-a petrecut trei zile, dormind într-un tractor parcat în faţa unei închisori în care fiul ei, Zhou Xiangyang, era deţinut, şi, conform relatărilor, se află pe moarte.

Potrivit unei acţiuni recente a Amnesty Internaţional, Zhou se află în spitalul închisorii Gangbei.

Wang şi soţul său au mers, pe 15 februarie, la închisoarea unde era închis fiul lor, cerând eliberarea acestuia. Drept răspuns poliţia i-a ridicat în primele ore ale dimineţii de 19 februarie.

Epoch Times a luat legătura cu Wang Shaoping în ziua în care plănuise să meargă la închisoare, şi apoi încă o dată în ziua arestului ei, în timp ce zăcea în temniţa poliţiei din Changli. Înregistrările audio sunt disponibile cercetătorilor de drepturile omului, la cerere.

Potrivit sitului Minghui.org, un website al aderenţilor Falun Gong, pe 21 februarie, părinţii lui Zhou au fost scoşi din temniţa poliţiei şi luaţi la un centru de spălare al creierului în districtul Changli. Asemenea facilităţi sunt folosite pentru a schimba cu forţa credinţa paşnică a practicanţilor Falun Gong, folosind o varietate de tehnici, precum urmărirea forţată a emisiunilor de propagandă, persuasiune psihologică intensă şi, foarte des, tortura, potrivit multiplelor relatări ale supravieţuitorilor.

Cuplul a iniţiat protestul pentru că nu li s-a dat voie să-şi viziteze fiul în închisoare.

Ei s-au îmbrăcat în haine acoperite cu pasaje scrise în care era descrisă situaţia lui Zhou, cerând eliberarea acestuia. Zhou practică Falun Gong, o disciplină spirituală chineză bazată pe principiile adevăr, compasiune, toleranţă, din anul 1999 - an în care dictatorul comunist al momentului, Jiang Zemin, a decis să înceapă o campanie împotriva Falun Gong - cea mai brutală din istoria sângeroasă a comunismului chinez.

„Nu mai pot vorbi, vine cineva”, au fost ultimile cuvinte şoptite de Wang Shaoping înainte să închidă celularul.

Din 1999 sute de mii de persoane au fost închise, torturate şi omorâte de autorităţi datorită apartenenţei lor la această mişcare spirituală.

Potrivit declaraţiilor soţiei sale şi ale site-ului minghui.org, Zhou a suferit torturi severe în închisoare. Gardienii i-au răsucit braţele şi picioarele, încătuşându-l în cercuri de fier pentru lungi perioade de timp şi, de asemenea, l-au bătut şi electrocutat cu bastoane electrice.

Persecuţia lui Zhou Xiangyang şi a soţiei acestuia, Li Shanshan, se întinde pe o perioadă mai mare de 10 ani. Li este ea însăşi acum într-un lagăr de concentrare pentru că a încercat să convingă sătenii să semneze o petiţie pentru eliberarea lui Zhou. Au mai fost deţinuţi şi alţi membri ai familiei lui Zhou.

La ceva timp după ce a fost băgat la închisoarea Gangbei, în martie 2011, Zhou a început greva foamei în semn de protest. Greva foamei şi tortura gardienilor l-au adus la limita morţii, potrivit Amnesty Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe