Amnesty International a elaborat un Ghid Antitortură

.
. (Photos.com)

Amnesty International Moldova a făcut totalurile proiectului "Litigare strategică - stop tortura în Moldova" şi a prezentat ghidul Antitortură. Evenimentul a avut loc, luni, în cadrul unei conferinţe de presă. Expertul proiectului, Veronica Mihailov-Moraru a comunicat că "recomandările au fost formulate în baza dosarelor examinate pe marginea cazurilor de tortură şi tratamente inumane având în vedere apărarea juridică a victimelor unor asemenea infracţiuni".

Potrivit ei, "ghidul include recomandări procedurale atât pentru avocaţi, procurori cât şi pentru victimele torturii, sfaturi practice pentru pentru persoanele aflate în pericol eminent de a fi supuse torturii şi relelor tratamente". Ea a remarcat că experţii au elaborat o serie de recomandări pentru Guvernul Republicii Moldova cu scopul de a perfecţiona cadrul legal şi de a obţine garanţii suplimentare pentru victimele acţiunilor de tortură.

De menţionat că recomandările sunt în strictă conformitate cu ultimele standarde ale Consiliului Europei în domeniul preveniri şi combaterii torturii şi relelor tratamente. Autorii proiectului şi experţii au menţionat că "ghidul va fi distribuit în toată Moldova. Ghidul va fi accesibil pentru reprezentanţii din justiţie, organele de drept dar şi cetăţenii de rând".