Amnesty International, îngrijorată de situaţia drepturilor omului din R. Moldova

Partidul Democrat doreşte modificarea legislaţiei şi incriminarea activismului civic, folosind ca argument acţiunile societăţii civile incomode, afirmă Amnesty Moldova.
Conferinţa de presă Amnesty din 18.10.2018, unde au fost antrenaţi şi copii de la liceul Lucian Blaga din Chişinău
Conferinţa de presă Amnesty din 18.10.2018, unde au fost antrenaţi şi copii de la liceul Lucian Blaga din Chişinău (facebook.com/AIM)

Directorul adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, Denis Krivoşeev, s-a arătat a fi profund îngrijorat de atacurile continue asupra activiştilor Amnesty din Moldova, dar şi în privinţa drepturilor omului din întreaga ţară.

”Atacul poate fi calificat ca o încercare a autorităţilor, prin intermediul mass mediei afiliate, de a transfera atenţia de la îndepărtarea forţată a celor 7 cetăţeni turci din Moldova în Turcia, fapt care violează obligaţiile internaţionale ale Republicii Moldova în domeniul drepturilor omului – astfel defăimând activitatea apărătorilor drepturilor omului în ţară”, a adăugat Krivoşeev.

Potrivit unei declaraţii, Amnesty International Moldova (AIM) a ţinut să condamne atacurile asupra sa, dar şi a voluntarilor şi activiştilor săi, ”regizate de către partidul de guvernământ şi actorii afiliaţi acestuia, în contextul conferinţei de presă din data de 18 octombrie 2018”, calificând acţiunile autorităţilor de la Chişinău ca fiind cu subtext politic având drept scop ”criminalizarea activismului civic, dar şi reducerea la tăcere sau chiar anihilarea organizaţiilor societăţii civile, care critică încălcările din domeniul drepturilor omului”.

Deputaţii de la Chişinău au audiat la 1 noiembrie în plenul Parlamentului, Avocatul Poporului pentru protecţia drepturilor copilului, Maia Bănărescu, pe subiectul implicării în cadrul conferinţei de presă din 18 octombrie organizată de Amnesty Moldova a elevilor liceului ”Lucian Blaga” din Capitală care au cerut autorităţilor moldoveneşti să-i întoarcă în ţară pe cetăţenii turci. Unii copii au jucat rolul de învinuiţi stând cu saci pe cap şi cu ştreangul la gât, iar pentru aceasta directoarea liceului ar fi fost sancţionată.

Amnesty Moldova a explicat că cerinţele din cadrul conferinţei de presă menţionate a mai multor organizaţii neguvernamentale, inclusiv AIM, dar şi a mai multor voluntari şi activişti civici, care au solicitat autorităţilor moldovene să-i pedepsească pe cei vinovaţi de răpirea a 7 cetăţeni turci nu a fost o „acţiune politică”, după cum se vehiculează în spaţiul public, ci una civică ceea ce nu este ilegal.

Directorul adjunct Amnesty International pentru regiunea Europa de Est şi Asia Centrală crede că audierile publice din Parlamentul moldovean ar ţinti scopul interzicerii dreptului la libera exprimare şi întruniri paşnice pentru tineri. ”Tinerii din întreaga lume revendică drepturile omului şi prin aceasta sunt apărători ai drepturilor omului. Tinerii din Moldova, inclusiv cei de vârstă şcolară, trebuie să-şi poată exercita aceste drepturi.”

”Condamnăm acţiunile draconice ale partidului de guvernare, care doreşte modificarea legislaţiei, folosind ca şi argument acţiunile societăţii civile incomode. Cerem încetarea persecuţiei directoarei liceului „Lucian Blaga”, care nu a depăşit limitele legislaţiei în domeniul libertăţii de exprimare şi asociere. Solicităm autorităţilor RM să înceteze imediat persecuţia Apărătorilor Drepturilor Omului, inclusiv din rândul tineretului şi copiilor”, a conchis Amnesty Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe