Amnesty Internaţional: Libia încalcă drepturile omului cu ajutorul Uniunii Europene

(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Mii de prizonieri în celule supra-aglomerate şi murdare. Pneumonie, dizenterie, scabie. Bătăi brutale.

În Libia lui Gaddafi, detenţia şi tortura "imigranţilor ilegali" (aşa cum îi numea, deoarece pentru el nu existau refugiaţi) care provin din Africa sub-sahariană era o practică obişnuită. Europa a ajutat cu generozitate. În Libia post-Gaddafi, toate acestea continuă.

Astăzi, de „Ziua Mondială a Refugiaţilor”, Amnesty Internaţional a lansat un nou document în care cere autorităţilor libiene să pună imediat capăt detenţiei pe timp nedeterminat a refugiaţilor - care sunt solicitanţi de azil şi migranţi (inclusiv copii) - ţinuţi în închisorile numite "centre de detenţie", ce au ca scop controlul imigraţiei.

Documentul se bazează pe o vizită în Libia, în aprilie şi mai, făcută de organizaţia pentru drepturile omului. La momentul vizitei, în ţară operau 17 "centre de detenţie", controlate de Ministerul de Interne, în care sunt deţinuţi 5.000 de refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi, fără să fie puşi la socoteală "deţinuţii" din centrele administrate de diverse unităţi de poliţie care încă funcţionează.

Dintre cele 17 "centre de detenţie", despre care alte organizaţii de drepturile omului au formulat deja acuzaţii dure, Amnesty Internaţional a fost în măsură să viziteze numai şapte. În trei dintre ele, au găsit minori neînsoţiţi, în vârstă de aproximativ 10 ani, reţinuţi de luni de zile.

În "centrul de detenţie" din Sabha, unde în luna mai erau 1.300 de persoane, prizonierii au fost înghesuiţi în celule murdare şi supra-aglomerate. Închisoarea nu are un serviciu de canalizare funcţional şi coridoarele erau pline de gunoaie. Aproximativ 80 de deţinuţi, care suferă probabil de scabie, au fost supuşi la "tratament", într-o curte, sub soare, în condiţii de deshidratare.

Delegaţii Amnesty Internaţional au documentat numeroase cazuri de deţinuţi, bărbaţi şi femei, care au suferit bătăi brutale cu cabluri electrice şi ţevi de apă. În cel puţin două "centre de detenţie", a fost raportată utilizarea de muniţie mortală pentru a înăbuşi revoltele. Un om a fost împuşcat în picior, a fost apoi legat de un pat şi lovit cu aceeaşi puşcă: timp de patru luni nu a putut să meargă.

În faţa a toate acestea, Uniunea Europeană şi statele sale membre asistă autorităţile libiene în întărirea securităţii frontierelor şi dezvoltarea unei "strategii integrate de gestionare a frontierelor", în scopul de a combate "imigraţia ilegală" spre Europa, în detrimentul drepturilor omului.

Uniunea Europeană a alocat 10 milioane de euro pentru a consolida "gestionarea migraţiei" din partea autorităţilor libiene. Cercetarea efectuată de Amnesty Internaţional sugerează că aceste fonduri au fost folosite , în parte, pentru aceste "centre de detenţie", unde sunt deţinuţi în mod ilegal mii de cetăţeni străini.

În ultimii ani, Amnesty Internaţional a îndemnat în mod repetat Uniunea Europeană să respecte pe deplin drepturile omului în ceea ce-i priveşte pe refugiaţi, solicitanţi de azil şi migranţi. Organizaţia a cerut, de asemenea, ca UE să se asigure că sprijinul tehnic şi financiar pe care i-l acordă Libiei nu contribuie la încălcări ale drepturilor omului.

Astăzi, Amnesty Internaţional îndeamnă Uniunea Europeană şi statele sale membre să nu semneze acorduri cu Libia atâta timp cât această ţară nu va demonstra că respectă drepturile omului ale migranţilor, solicitanţilor de azil şi refugiaţilor, inclusiv prin stabilirea unui sistem adecvat pentru examinarea cererilor de azil.