Amnesty International: "Lumea devine un loc din ce în ce mai periculos pentru refugiaţi şi imigranţi" (Video)

.
. (ROBERTO SCHMIDT / AFP / Getty Images)

Lipsa de acţiuni [concertate] la nivel mondial în domeniul drepturilor omului a transformat lumea într-un loc tot mai periculos pentru refugiaţi şi imigranţi, a afirmat astăzi Amnesty Internaţional, la lansarea raportului său anual asupra drepturilor omului din lume.

Organizaţia a declarat că drepturile a milioane de oameni care au scăpat de conflicte şi de persecuţie, sau au emigrat pentru a căuta de muncă şi o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor, au fost abuzate.

Guvernele din întreaga lume sunt acuzate că sunt mult mai preocupate de protejarea graniţelor naţionale decât de drepturile cetăţenilor lor sau de drepturilor celor care solicită statutul de refugiat sau oportunităţi în cadrul acestor frontiere.

"Eşecul în a aborda situaţiile de conflict în mod eficient a creat o subclasă mondială. Drepturile celor care fug de conflicte sunt neprotejate. Prea multe guverne încalcă drepturile omului în numele controlul imigraţiei - şi depăşesc limita legitimă a măsurilor de control la frontiere", a declarat Salil Shetty, secretarul general al Amnesty Internaţional.

"Aceste măsuri nu îi afectează numai pe cei care fug din zonele afectate de conflicte. Din cauza politicilor anti-imigraţie, milioane de imigranţi ajung să fie abuzaţi, inclusiv prin muncă forţată şi abuz sexual, şi pot fi exploataţi fără nici o teamă de consecinţe legale. In mare măsură, această situaţie este alimentată de retorica populistă care dă vina pe refugiaţi şi imigranţi pentru dificultăţi cu care guvernele se confrunta pe plan intern ", a remarcat Shetty.

În 2012, comunitatea internaţională a fost martoră a numeroase situaţii de urgenţă în materie de drepturile omului, care i-au forţat pe mulţi să-şi caute siguranţa fugind în alte ţări. Cetăţeni ai Coreei de Nord, ai Maliului, Sudanului şi Republicii Democratice Congo şi-au părăsit casele, sperând să găsească un paradis sigur în afara ţării lor.

Şi pentru Siria, ultimul an este considerat a fi un an pierdut. Puţine lucruri s-au schimbat în materie de drepturile omului, în timp ce tot mai multe vieţi au fost pierdute sau distruse. Zeci de mii de oameni au murit şi milioane de oameni au fost împrăştiaţi de conflict în cele patru zări. Nici una dintre ţările lumii nu a făcut nimic în timp ce forţele militare siriene şi forţele de securitate au continuat să lanseze atacuri asupra populaţiei civile, să îi răpească, închidă arbitrar, tortureze şi execute fără nici o judecată pe cei suspectaţi că se opun guvernului, în timp ce grupurile armate continuă, la o scară mai mică să deţină ostatici şi să organizeze execuţii şi torturi.

Scuza că drepturile omului sunt "treburi interne" ale fiecărui stat a fost folosită pentru a bloca acţiunile internaţionale menite să rezolve asemenea urgenţe în încălcarea drepturilor omului precum Siria. Consiliul de Securitate al ONU - însărcinat cu securitatea şi conducerea la nivel global - eşuează astfel în eforturile sale de a asigura o acţiune politică concertată şi unificată.

"Respectul pentru suveranitatea unui stat nu poate fi folosit drept scuză pentru inacţiune. Consiliul de Securitate al ONU trebuie să se împotrivească eficient abuzurilor care distrug vieţi umane şi îi forţează pe oameni lumii să îşi părăsească locuinţele. Şi pentru aceasta, trebuie să respingem doctrinele uzate şi inconştiente conform cărora genocidul , tortura şi înfometarea nu sunt treaba nimănui altcineva ", a afirmat Shetty.

Oamenii care încearcă să fugă din calea conflictelor şi persecuţiilor întâlnesc aproape invariabil obstacole enorme când încearcă să traverseze frontierele internaţionale. De multe ori, refugiaţilor le-a fost mult mai greu să treacă frontierele decât le-a fost armelor care au facilitat violenţele şi i-a alungat din casele lor. Cu toate acestea, adoptarea de către ONU în aprilie 2013 a unui tratat privind comerţul cu arme ne dă speranţă că transporturile de arme care pot fi folosite pentru a comite asemenea atrocităţi ar putea fi, în cele din urmă, oprite.

" Nu mai putem ignora problema refugiaţilor şi a persoanelor strămutate, trebuie să îi avem permanent în minte şi "în vizor". Protecţia lor cade în sarcina noastră, a tuturor. În lumea contemporană, unde tehnologia permite ca informaţiile să circule fără frontiere,este din ce în ce mai dificil ca abuzurile să fie ascunse în spatele graniţelor naţionale - şi oferă oportunităţi fără precedent pentru că toată lumea să se ridice în picioare pentru drepturile a milioane de oameni dezrădăcinaţi de la casele lor ", a declarat Shetty.

Refugiaţii care au reuşit să ajungă în alte ţări în căutare de azil s-au trezit adesea în aceeaşi barcă - şi la propriu şi la figurat - cu imigranţii ce îşi părăsesc ţara pentru a căuta o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor. Mulţi sunt forţaţi să trăiască la marginea societăţii, trădaţi de legi şi politici ineficiente care permit ca ei să fie transformaţi în ţinte ale retoricii de tip populist şi naţionalist care alimentează xenofobia şi cresc riscul violenţelor împotriva lor.

Măsurile de control la frontieră implementate de Uniunea Europeană pun în pericol viaţa imigranţilor şi pe a celor ce solicită azil şi nu reuşesc să garanteze siguranţa celor care fug de conflicte şi persecuţie. Pretutindeni în lume, imigranţi şi solicitanţi de azil, sunt adesea închişi în centrele de detenţie şi în cele mai rele dintre cazuri, sunt ţinuţi în containere metalice sau chiar containere de transport maritim.

Drepturile unui număr uriaş de imigranţi din cei 214 milioane înregistraţi la nivel mondial nu au fost protejate nici de către ţara lor de origine, nici de către ţara gazdă. Milioane de imigranţi au lucrat în condiţii similare muncii forţate - sau, în unele cazuri, chiar în condiţii de sclavie - deoarece guvernele i-au tratat ca pe infractori iar corporaţiile au fost mai preocupate de profiturile lor decât de drepturile lucrătorilor. Imigranţii fără acte au fost îndeosebi expuşi riscului de exploatare şi de încălcare a drepturilor omului.

"Cei care locuiesc în afara ţărilor lor, fără bogăţie sau statut, sunt oamenii cei mai vulnerabili , dar sunt adesea condamnaţi la o viaţă disperată, în umbră", a spus Shetty. "Vom avea un viitor mai drept doar dacă guvernele lumii respectă drepturile tuturor persoanelor, indiferent de naţionalitatea lor. Lumea nu îşi poate permite zone unde drepturile omului să nu fie respectate. Toate fiinţele umane, oriunde s-ar afla, trebuie să beneficieze de protecţia drepturilor omului", a declarat astăzi Amnesty Internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii