Amnesty: Turcia deportează refugiaţi în zonele de război

Un nou raport al Amnesty Internaţional acuză Turcia de abuzuri comise împotriva refugiaţilor înainte să îi deporteze în Siria. Raportul este publicat în condiţiile în care UE a încheiat un acord cu Turcia în valoare de câteva miliarde de euro.
O tabără de refugiaţi sirieni din Turcia.
O tabără de refugiaţi sirieni din Turcia. (Captură Foto)

Guvernul turc forţează refugiaţii să se întoarcă în zonele de conflict, a susţinut Amnesty Internaţional într-un raport publicat marţi.

Raportul numit “Europe's Gatekeeper” mai susţine că Turcia transportă în mod regulat solicitanţii de azil în centre de detenţie izolate, unde sunt supuşi unui tratament brutal înainte să fie deportaţi în Siria şi Irak.

Amnesty critică faptul că fondurile Uniunii Europene par, cel puţin parţial, să finanţeze construirea unor “centre de detenţie izolate unde refugiaţii sunt închişi fără a avea acces la mijloace de comunicare”.

“Este şocant faptul că banii UE sunt folosiţi pentru a finanţa un program ilegal de detenţie şi deportare. Uniunea Europeană trebuie să se asigure că fondurile sale şi cooperarea în domeniul imigraţiei cu Turcia promovează şi nu subminează drepturile refugiaţilor şi imigranţilor”, mai susţine raportul, conform Deutsche Welle.

Oficial turc critică raportul

Amnesty a susţinut că a documentat cazurile a peste 100 de refugiaţi care au fost forţaţi să se mute în acele centre izolate de detenţie. Ei au fost supuşi abuzurilor de către forţele de securitate turceşti, iar apoi în final au fost trimişi înapoi în zonele de război active de unde au fugit iniţial. Organizaţia pentru drepturile omului consideră că numărul persoanelor afectate este probabil mult mai mare.

Un membru al guvernului turc a criticat raportul, susţinând că mai puţin de 1% dintre sirieni sunt supuşi unor astfel de restricţii mai dure.

Aproximativ 2,2 milioane de refugiaţi sirieni au fost acceptaţi de Turcia de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011.

În contextul crizei imigraţiei care continuă să zguduie Europa, Bruxelles-ul şi Ankara au semnat luna trecută un acord prin care Turcia va primi fonduri de 3 miliarde de euro pentru a ajuta la controlarea fluxului de solicitanţi de azil care doresc să ajungă în Europa.

Pe lângă această sumă de bani, care va fi oferită eşalonat, Turcia şi UE au deschis un nou set de negocieri cu privire la aderarea Turciei în blocul european.

“Deschiderea Capitolului 17 face parte din revitalizarea procesului de aderare a Turciei, aşa cum s-a căzut de acord la summitul UE-Turcia din luna noiembrie”, a declarat luni la o conferinţă de presă ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia, prin rotaţie, a UE.