Amplă manifestaţie anti-TTIP în Germania

Negocierile pe tema controversatului Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii dintre UE şi SUA i-au scos în stradă pe germani, care acuză că acest tratat serveşte interesele marilor corporaţii, nu pe ale cetăţenilor UE.
Demonstraţie masivă anti-TTIP în Berlin, 10 octombrie
Demonstraţie masivă anti-TTIP în Berlin, 10 octombrie (Axel Schmidt/Getty Images)

Germanii au ieşit sâmbătă în stradă pentru a demonstra împotriva tratatului economic dintre Europa şi SUA, îngrijoraţi că TTIP va ruina standardele de mediu şi de muncă ale Uniunii Europene.

Conform organizatorilor, peste un sfert de milion de persoane au răspuns cererilor formulate de sindicate, organizaţii de protecţie a mediului şi anti-globalişti – inclusiv a Partidului Verzilor şi a celor de stânga – pentru a protesta împotriva tratatului despre care mulţi susţin că va servi interesele marilor corporaţii în detrimentul populaţiei, dar şi al guvernelor europene.

Protest anti-TTIP în Berlin
Protest anti-TTIP în Berlin (Axel Schmidt/Getty Images)

Negocierile dintre SUA şi UE, ţinute cu uşile închise în ciuda faptului că multe dintre clauzele TTIP vor afecta dramatic piaţa de investiţii şi piaţa muncii statelor europene, au început de prin 2013 şi sunt programate să se termine anul viitor.

Odată terminat, TTIP va crea cea mai mare zonă de comerţ liber, având o piaţă de 800 milioane de „consumatori”.

Activiştii anti-TTIP sunt îngrijoraţi în special de una dintre clauzele acordului, care prevede că investitorii pot trimite în judecată guverne în tribunale speciale. O astfel de clauză ar implica cedarea suveranităţii în faţa investitorilor, şi ar conduce la erodarea treptată a standardelor de muncă şi de protecţie. Practic, corporaţiile vor putea da în judecată UE şi statele pe teritoriul cărora acţionează, dacă acestea dau legi sau întreprind demersuri care le afectează profitul. Investitorii străini pot sări peste tribunalele naţionale şi să se adreseze unor curţi internaţionale de arbitraj, ceea ce va crea efectiv un sistem de justiţie paralel, ce va pune în antinomie legislaţiile naţionale şi legislaţia UE cu reglementările din TTIP.

Demonstranţi anti-TTIP atrag atenţia asupra capitalismului agresiv promovat de TTIP
Demonstranţi anti-TTIP atrag atenţia asupra capitalismului agresiv promovat de TTIP (Axel Schmidt/Getty Images)

Criticii tratatului mai atrag atenţia că există nenumărate acorduri bilaterale între ţări ale UE şi SUA deja în funcţiune, şi că un astfel de cadru legislativ, secretizat, se află din start în afara standardelor de transparenţă.

Pe de altă parte, suporterii TTIP – în special susţinători ai marilor corporaţii – susţin că tratatul UE-SUA ar putea reporni motorul economic al Uniunii, prin îndepărtarea de taxe şi prin crearea de standarde comune. Acest argument este însă combătut de oponenţii tratatului care arată că acesta va putea fi dăunător, dată fiind geografia, cultura, resursele, problemele sociale şi etica muncii pe cele două continente. Mai mult, un studiu recent, comandat chiar de Comisia Europeană relevă că TTIP-ul, prezentat cândva ca aducător de prosperitate, va produce, la nivel de UE, până în 2027, o creştere economică de doar 0,4 - 0,5%.