Analist economic, despre diferenţele dintre criza din 2008 şi cea actuală: Inflaţia şi efectele sale afectează pe toată lumea

(Getty Images)

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat într-un interviu acordat Ziare.com de ce recesiunea în care ne pregătim să intrăm este diferită de ceea ce ştiam până acum.

Crizele economice par să aibă un anumit tipar. După o creştere galopantă a unor pieţe, acestea se prăbuşesc din cauza nesustenabilităţii, luând cu ele toate domeniile care aveau legături. Efectele sunt devastatoare pentru o mare parte a populaţiei.

Totuşi, potrivit specialiştilor, acum pare să fie o criză atipică şi absolut toată lumea trebuie să treacă prin acest val, nefiind vorba doar despre cei cu venituri mici sau cu rate la bănci.

“Spre deosebire de criza precedentă, de acum un deceniu, criza actuală este una a puterii de cumpărare. Dacă precedenta criză a pornit din zona financiară, acum vine din zona energiei, iar efectele sunt percepute de o pătură şi mai largă a societăţii. La precedenta, principalii afectaţi au fost cei cu credite, acum, din păcate, inflaţia şi efectele sale afectează pe toată lumea, prin preţurile utilităţilor, serviciilor, alimentelor etc”, a explicat Adrian Negrescu.

Mai mult, criza financiară de acum vine după doi ani în care economia lumii a fost zguduită de pandemia de COVID-19, iar multe state au tipărit bani pentru a face faţă provocărilor, creând astfel condiţii propice inflaţiei.

“Din păcate, economia este ca un bolnav care trebuie să treacă prin boală, adică prin recesiune, pentru a se însănătoşi cu adevărat, de a scăpa de virusul inflaţiei, de efectul terapiei de şoc economic din perioada COVID, de citostaticele financiare (tipărirea de bani) din anii pandemiei”, a mai explicat expertul.

Articolul integral aici.