Analist german: Orice cedări ale Chişinăului sunt o recunoaştere în plus a statalităţii transnistrene

Germania face presiuni asupra R.Moldova pentru concesii în problema transnistreană,dar paşii mici privind plăcuţele de înmatriculare a automobilelor sau recunoaşterea diplomelor ar fi o recunoaştere în plus a statalităţii transnistrene, afirmă Anneli Ute Gabanyi, într-un interviu acordat Radio Europa Liberă.
Transnistria
Transnistria (evz.md)

”Partea germană a realizat că nu s-a ajuns şi nu se va ajunge la înţelegeri fundamentale în formatul 5+2. De aceea consideră că este foarte important şi vital să se facă anumiţi paşi în direcţia reglementării unor probleme care ar putea fi discutate bilateral între Republica Moldova şi Transnistria, precum cea a plăcuţelor de înmatriculare şi a recunoaşterii diplomelor”, susţine experta.

În opinia lui Anneli Ute Gabanyi, ”este o recunoaştere în plus a statalităţii transnistrene, lucru pe care în mod expres îl urmăresc cei care conduc această aşa-zisă republică şi ceea ce, bineînţeles, este şi în interesul Moscovei. În al doilea rând, aşa cum a subliniat şi Iurie Leancă într-un interviu, ar aduce şi anumite dezavantaje economice Republicii Moldova, pentru că, respectiv, taxele înmatriculării sunt mai joase în Transnistria decât în Republica Moldova şi ar putea să ducă la o înmatriculare masivă de maşini în Transnistria”.

”Eu văd alt aspect şi mă întreb în mod principial, şi aici şi Occidentul, care mereu vorbeşte de valori, mă întreb de ce cetăţenii unui teritoriu care acceptă un regim nedemocratic, care votează independenţa şi suveranitatea acestui teritoriu, care acceptă trupe de ocupaţie ruseşti pe teritoriul lor, de cealaltă parte, să se bucure de toate avantajele pe care o societate democratică cu, bineînţeles, anumite puncte mai puţin favorabile în palmares, cea moldovenească, care are un vector european în politica ei externă, să aibă aceleaşi avantaje economice, de status european, posibilitatea tinerilor de a studia în Occident ş.a.m.d. Este contraproductiv, pentru că ar reduce chiar presiunea internă care ar putea să existe şi care întotdeauna există într-un regim nedemocratic, pentru că, de fapt, ei au avantajele celor două sisteme”, mai spune analista în interviul acordat Radio Europa Liberă.

”Se recunoaşte dreptul de veto şi dreptul de secesiune al Transnistriei dintr-o Republică Moldova reunificată şi federalizată. Ar fi un fel de federaţie unde coada dă din câine şi nu câinele din coadă, cum spune englezul”, a mai explicat aceasta.

Anneli Ute Gabanyi consideră că „niciun guvernant din Republica Moldova nu ar putea să accepte această soluţie, înainte să se renunţe la decizia Parlamentului moldovean din iulie 2005, unde se arată foarte clar în acea Lege nr. 173, din care reiese care sunt parametrii pe care Republica Moldova ar putea şi ar trebui să îi accepte. De altfel, şi etapele sunt descrise, pentru că este vorba şi de o democratizare a Transnistriei, o demilitarizare şi statutul Transnistriei care desigur că va fi un statut cu o autonomie, de asemenea, un termen foarte multicolor, ca să spun aşa, şi această autonomie trebuie definită şi va trebui decisă abia de către un Parlament liber ales de către cele două părţi sau poate trei ale noii federaţii”.

”Pentru Rusia o schimbare a statutului ar fi interesantă. O schimbare, bineînţeles, în sensul creării unui stat moldovenesc asimetric cu drept de veto al Transnistriei, dar este şi interesul ca trupele sale, fie armata a 14-a, respectiv, ce a rămas din ea, fie noi trupe aşa-zise de pacificare să fie legalizate, rămânând într-o Republica Moldova reunificată”, a mai punctat analista.

Pentru Rusia o schimbare a statutului ar fi interesantă. O schimbare, bineînţeles, în sensul creării unui stat moldovenesc asimetric cu drept de veto al Transnistriei, dar este şi interesul ca trupele sale, fie armata a 14-a, respectiv, ce a rămas din ea, fie noi trupe aşa-zise de pacificare să fie legalizate, rămânând într-o Republica Moldova reunificată.

În opinia ei, Germania nu face conştient jocul Rusiei în problema transnistreană, dar există pericolul ca ”reprezentanţii Germaniei, atât ministrul Steinmeier, cât şi reprezentantul OSCE, să aibă impresia că ei, de fapt, merg pe un drum bun, că politica paşilor mici şi aparent neînsemnaţi ar conduce, în ultimă instanţă, şi la soluţionarea, în interesul comun şi nu numai într-un interes unilateral moscovit al problemei. Cred că, de asemenea, nu există o înţelegere pentru complexitatea problemelor care rezidă şi în definiţia termenilor care se tot folosesc: termenul de federalizare, termenul de autonomie, dar şi termenul de integritate teritorială. Pentru că termenul de integritate teritorială nu este de ajuns pentru a arăta ceea ce este nevoie în Republica Moldova, este vorba despre un stat unitar care trebuie creat”.

Pe de altă parte, Anneli Ute Gabanyi a susţinut în interviul acordat Radio Europa Liberă că ”Rusia, de fapt, are tot interesul ca să lase lucrurile să rămână aşa cum sunt, pentru că atunci statalitatea Transnistriei se va solidifica, aşa cum s-a întâmplat şi înainte. Şi, de asemenea, Rusia poate să aştepte, pentru că o soluţionare cu succes, din punctul de vedere al Moscovei, ar însemna, eventual, şi un precedent pentru discuţiile de la Minsk, care sunt mult mai dificile”.

Ea a îndemnat autorităţile de la Chişinău să nu facă nicun fel de concesii Tiraspolului şi Rusiei privind plăcuţele de înmatriculare a automobilelor sau recunoaşterea diplomelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe