Analist politic: „Tentativa de omor” a lui Plahotniuc - o reglare de conturi între personaje politice provenite din afaceri

Analistul politic Vlad Ţurcanu consideră presupusa tentativă de asasinare a lui Plahotniuc drept „o scenetă” servită publicului moldovean pentru a-i distrage atenţia de la lucrurile cu adevărat importante.
Vlad Ţurcanu, comentator politic
Vlad Ţurcanu, comentator politic (facebook.com / Vlad Ţurcanu)

Serviciul de grăniceri al Ucrainei a declarat că procesul de realizare a presupusei tentative de asasinare a liderului PD, Vlad Plahotniuc ar fi fost supravegheat de către reprezentanţi ale Serviciilor Speciale din Rusia. Totuşi, potrivit unor critici, pe marginea acestui subiect, şi cam asta s-a întâmplat în ultimele zile, se poate specula la nesfârşit.

„E aici un amestec fascinant de politică, acţiune, thriller, cinematografie, afaceri, încât să capteze atenţia publicului, chiar dacă s-ar putea ca la baza celor ce s-au comunicat public să existe şi un grăunte de veridicitate, dar am observat că au fost foarte multe ironii la adresa PD-ului, a lui Vlad Plahotniuc, a poliţiei, procuraturii. Eu personal n-aş fi de acord să se ironizeze la adresa poliţiei şi procuraturii, dar ne întrebăm cât au făcut poliţia şi procuratura pentru a nu se admite asemenea ironii? Pe umerii poliţiei şi procuraturii stă o imensă responsabilitate şi nu-şi pot permite să improvizeze, pentru că ajung să nu mai fie crezute de către public”, a declarat analistul politic Vlad Ţurcanu, fost purtător de cuvânt prezidenţial, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chişinău.

Acesta consideră că presupusa tentativă de asasinare a lui Plahotniuc, ar putea fi credibilă, totuşi, ar semăna mai mult cu o reglare de conturi permanentă între diverse personaje politice provenite din afaceri şi din alte ţări. Ţurcanu mai menţionează că publicul moldovean ar fi servit cu astfel de porţii de scenete parcă desprinse din filmele de acţiune, cu regularitate, iar în consecinţă cetăţenii nu se pot concentra pe lucrurile cu adevărat importante, „cum ar fi bunăstarea, securitatea, migraţia, depopularea Republicii Moldova, integrarea europeană”.

„La modul şi mai general, cred că asemenea evenimente vor rămâne parte a cotidianului nostru câtă vreme vom fi conectaţi la Federaţia Rusă din punct de vedere politic, comunicaţional etc. Genul acesta de evenimente provine din Federaţia Rusă. Acolo societatea este obişnuită cu împuşcături. Soluţia este să acordăm foarte multă atenţie întăririi instituţionale a statului nostru, astfel încât să nu admitem ca instituţiile să degenereze nici în raport cu un personaj politic, nici în raport cu cel mai insignifiant”, a adăugat analistul.

În opinia acestuia, astfel de lucruri se vor petrece între Moldova şi Rusia atâta timp cât există „un conflict mocnit” pe mai multe linii, în primul rând în ceea ce priveşte o parte a teritoriului moldovenesc ocupat de către Federaţi Rusă. „Până şi Vladimir Voronin la vremea sa, oricât de tare iubea Rusia, şi-a dat seama, la un moment dat, că Moscova nu crede în lacrimi şi nu face cadouri aşa că trebuie să ne aşteptăm în fiecare zi la provocări din partea unor grupuri de influenţă din Federaţia Rusă, regiunea transnistreană. Nu vom fi lăsaţi să ne trăim vieţile aşa cum ne-ar plăcea nouă”, a mărturisit fostul purtător de cuvânt.

În concluzie, Vlad Ţurcanu se întreabă retoric, „dacă s-a putut preveni o asemenea tentativă de asasinat şi aresta actori implicaţi în această ilegalitate, atunci cum se face că procuratura noastră şi poliţia, post factum, nu poate să ne furnizeze prea multă informaţie despre miliardul furat din vistieria statului? Ar trebui să existe o balanţă între atenţia care se acordă într-un caz şi altul”.

Notabil este faptul că acum, această aşa-zisă tentativă de omor asupra lui Vlad Plahotniuc ar putea fi legată de omul de afaceri Veaceslav Platon care este cercetat în dosarul fraudelor de la Banca de Economii şi este acuzat de escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Potrivit procurorilor, Platon ar fi dobândit ilicit 800 de milioane de lei.

„Acum se încearcă o legătură între Veaceslav Platon şi cei care au fost reţinuţi. Unul din avocaţi a avut o întâlnire cu trei persoane suspecte care îl rugau ca echipa care îl reprezintă pe Veaceslav Platon să participe pe cauza tentativei de omor a lui Vladimir Plahotniuc. Mai mult decât atât, acestora li s-a sugerat că participarea lor ar fi mai binevenită, „dacă veţi controla şi dosarul cu tentativa de omor aţi putea afla informaţia deţinută de persoanele arestate care încep a declara că Veaceslav Platon este implicat, sau este comanditarul acestui omor”. Răfuielile sub acoperirea acestui dosar penal pot fi extrem de dure”, a declarat pentru Jurnal TV, Eduard Rudenco, un avocat al lui Platon.