Analiştii politici: “AIE nu mai are niciun pretext pentru a tărăgăna implementarea reformelor”

Tatiana Chiriac
17.03.2012

Acum când R. Moldova are un Preşedinte ales cu 62 de voturi ale deputaţilor din Parlament, cetăţenii acestei ţări se întreabă dacă noul Preşedinte ales, Nicolae Timofti va reuşi să facă faţă obligaţiunilor şi provocărilor funcţiei de Şef al Statului.

Deşi, potrivit legislaţiei, Preşedintele Republicii Moldova, în mare parte, are un rol reprezentativ, totuşi, Nicolae Timofti are pe seama sa o serie de responsabilităţi cărora trebuie să le facă faţă şi să demonstreze că deputaţii au făcut alegerea corectă atunci când şi-au dat votul în favoarea lui.

Analistul politic, Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru a declarat pentru moldova.org, că “Nicolae Timofti are toate şansele să devină un Preşedinte la nivelul minimal de cerinţe pentru funcţia în care va fi investit. Nicoale Timofti este un om de corporaţie, a lucrat întotdeauna pentru şi cu oamenii, a reprezentat interesele societăţii. Noul Preşedinte nu are decât două posibilităţi: prin comportamentul său să devină o personalitate respectată sau ridiculizată”.

“ Cât despre cursul implementării reformelor promise de actuala guvernare, aceştia mai au la dispoziţie aproximativ 2 ani pentru a face ceva eficient şi trebuie să se concentreze pe lucrurile cele mai importante, liberalizarea regimului de vize cu UE şi adoptarea unor măsuri extrem de importante pentru reducerea nivelului hiperînalt al corupţiei, în caz contrar, actuala guvernare ar putea nici să nu ducă mandatul până la sfârşit”, a subliniat analistul politic, Viorel Ciubotaru.

La rândul său, Arcadie Barbăroşie, analist politic, Preşedintele Institutului de Politici Publice este convins că noul Preşedinte va face faţă tuturor cerinţelor înaltei funcţii în care a fost ales.

De asemenea, acesta a mai precizat că Alianţa pentru Integrare Europeană nu mai are niciun pretext pentru a tărăgăna implementarea reformelor. “Toate funcţiile care asigură cursul normal al lucrurilor sunt completate, Preşedintele are un rol foarte important în acest sens. În primul rând, acesta trebuie să fie un mediator bun dintre actorii AIE şi opoziţia parlamentară - PCRM”.

Analistul politic Oazu Nantoi este de părere că odată cu alegerea Şefului statului, Alianţa pentru Integrare Europeană a calmat spiritele în societate şi a stabilit controlul asupra ei, deşi, prin procesul de alegere a Preşedintelui, conflictele din AIE nu au dispărut.

Amintim că la 16 martie, Nicolae Timofti a fost ales Preşedintele Republicii Moldova cu voturile a 62 de deputaţi din Parlament. Odată cu alegerea Şefului statului, s-a pus capăt unei crize politice ce a durat peste doi ani. Nicolae Timofti, judecător de profesie, activa până la alegerea în funcţia respectivă, în calitate de Preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor