Andrei Caramitru despre prezenţa militarilor moldoveni la Moscova: O ticăloşie mai mare nu mi-a fost dat să văd

Igor Dodon participă la parada de la Moscova, 24 iunie 2020
Igor Dodon participă la parada de la Moscova, 24 iunie 2020 (facebook.com/D. Cenuşă)

Prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, la parada din Piaţa Roşie de la Moscova nu este decât o ticăloşie, afirmă Andrei Caramitru, care se întreabă retoric ce ar avea de comemorat la Moscova militarii moldoveni, anexarea Moldovei sau ocuparea Transnistriei.

„Ce ticăloşie. Militari din Republica Moldova care defilează în Piaţa Roşie ca să comemoreze actele de război ale Armatei Roşii în al doilea război mondial. Adică ce comemorează? Anexarea Moldovei? Miile de ţărani împuşcaţi de armata rusă când fugeau către România şi aruncaţi în gropi comune? Sutele de mii de moldoveni trimişi în Siberia şi care nu s-au mai întors? Sutele de mii de ruşi aduşi cu japca ca să ocupe teritoriul? Ocuparea Transnistriei de trupele ruseşti? Sărăcia şi corupţia totală care e acolo - adusă de la răsărit? O ticăloşie mai mare nu mi-a fost dat să văd. Inimaginabil”, se arată în postarea pe pagina de Facebook a lui Caramitru.

Amintim că miercuri, 24 iunie, preşedintele moldovean Igor Dodon a participat la parada militară, care a avut loc în Piața Roşie din Moscova, cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial. Tot acolo au fost prezenţi şi cei 75 de militari ai Gărzii de Onoare a Armatei Naţionale care au plecat cu 10 zile înainte pentru a se pregăti de defilare.

Având în vedere că Rusia se află pe locul trei după SUA şi Brazilia în clasamentul ţărilor celor mai afectate de virusul Wuhan, vicepreşedintele Parlamentului Mihai Popşoi declarase anterior că Igor Dodon este un trădător, întrucât se gândeşte mai mult la fotografiile lui cu Putin şi nu la sănătatea soldaţilor moldoveni.