Andrei Caramitru: Nu fiţi deprimaţi! Dragnea intră îngrozitor de slăbit în 2019

Deşi a reuşit să facă mult rău, Dragnea intră însă slăbit în 2019, fără să fi dat amnistia şi graţierea, cu un electorat sub 25% şi fără control real în partid, susţine Andrei Caramitru.
Liviu Dragnea (Presedinte PSD);
Liviu Dragnea (Presedinte PSD); (Florin Chirila/Epoch Times)

Anul 2018 a fost, de fapt, un an foarte prost pentru Liviu Dragnea, le transmite românilor analistul Andrei Caramitru, îndemându-i să nu fie deprimaţi şi să se mobilizeze pentru cele 2 campanii electorale care vor veni anul acesta, căci Dragnea intră "îngrozitor de slăbit" în noul an.

Potrivit lui Andrei Caramitru, deşi a reuşit să facă mult rău, pe de altă parte lista nereuşitelor lui Dragnea este foarte lungă.

Redăm postarea analistului:

"DE CE 2018 A FOST DE FAPT UN AN FOARTE PROST PENTRU DRAGNEA

Suntem în perioada bilanţului pentru 2018 şi a planificării pentru 2019. În general - suntem deprimaţi, credem că am pierdut pe toată linia în 2018, mulţi ne gândim chiar să plecăm din ţară, ne imaginăm un an 2019 catastrofal.

Dar puneţi-vă un pic în locul lui Dragnea, să vedem ce NU a reuşit în 2018 şi cum intră el în 2019.

Deşi a reuşit să facă mult rău (cel mai grav fiind redefinirea rolului preşedintelui de către CCR şi intrarea în vigoare a legilor justiţiei), lista cu ce NU a reuşit în 2018 este însă foarte lungă:

- Să scape de Kovesi (care acum coordonează strategia anti-corupţie la parchetul general) şi să-şi pună omul lui la DNA

- Să scape de Lazăr şi să îşi pună omul lui la Parchetul General

- Să îşi impună un general obedient ca şef al Armatei

- Să finalizeze codurile penale (CCR a refuzat cam 80 la sută din amendamentele PSD, şi încă nu sunt în vigoare). În plus - Parlamentul European, Greco, comisia de la Veneţia, MCV-ul l-au lovit groaznic

- Să dea amnistia şi graţierea şi să scape de procese penale. A amânat un pic, a scos temporar pe mulţi mari corupţi din puşcărie cu ajutorul CCR, însă nici un dosar nu e închis, procedurile vor continua

- Să scape de puciştii din PSD şi să îşi consolideze puterea în parlament şi Guvern (situaţia lui acum este de fapt mult mai rea decât acum 6 luni)

- Să performeze economic (în ultimul trimestru situaţia s-a înrăutăţit, şi a fost obligat să introducă noi taxe şi să amâne multe din creşterile anunţate pentru bugetari şi pensionari)

- Să dea lovitura de graţie mişcării rezist pe 10 August (efectul a fost contrar, toţi şefii jandarmeriei au dosar penal şi riscul ca procurorii să se apropie de el este mare).

Cum intră Dragnea în 2019? Îngrozitor de slăbit:

- Nu are control real în partid. Puciştii care au fost daţi afară sau sunt încă activi controlează organizaţii care au adus peste 1/3 din totalul voturilor şi a parlamentarilor PSD în 2016

- Nu mai are majoritate în camera deputaţilor - riscul să fie dat jos de la preşedinţia camerei este foarte mare. Dacă aveau majoritate ar fi organizat deja un vot care să închidă opţiunile opoziţiei şi puciştilor

- Nu are control 100% pe guvern - nu reuşeşte să îşi impună OUG-urile pe codurile penale sau pe amnistie. Iohannis îi blochează chiar nominalizări cheie pentru ministere importante. Tudorel şi Viorica - în Interviurile din ultimele zile - i-au spus aproape direct că nu vor face tot ce cere el. Un mesaj mai clar că Dragnea îşi pierde puterea nu putea fi - şi oamenii din PSD l-au înţeles foarte clar

- Opţiunile de rezolvare devin din ce în ce mai grele - 6 luni suntem la Preşedinţia EU (şi vor fi presiuni uriaşe la Dăncilă să refuze orice act aberant în perioada asta); Klaus are mult mai multă libertate de a bloca (este extrem de greu să îl suspende în an electoral şi fără majoritare clară în parlament)

- Economia va fi mult mai slabă şi resursele mult mai limitate pentru pomeni electorale; mulţi bugetari se vor întoarce împotriva PSD

- Electoral PSD este acum undeva la doar 25% şi nu are un candidat plauzibil pentru prezidenţiale

- Iohannis va introduce probabil un referendum pe justiţie şi rolul preşedintelui, care strică toate planurile lor

- UE va lansa probabil un atac juridic la Curtea Europeană pe legile justiţiei - şi e foarte posibil să fie anulate sau blocate astfel.

Asta nu înseamnă că Dragnea va dispărea aşa uşor din peisaj. Discursurile violente vor continua - pentru că nu are altă opţiune de a încerca să îşi menţină puterea în interiorul PSD. Îşi va impune probabil până la urmă câţiva oameni în instituţii cheie. Însă nu vă speriaţi - e mult mai important să înţelegem arhitectura reală a puterii.

Deci - vă rog eu - nu fiţi deprimaţi. Şi mobilizaţi-vă pentru cele 2 campanii electorale care vor veni anul asta. Sunt esenţiale!", scrie Andrei Caramitru.

Notă: Potrivit Newsweek, care a preluat iniţial postarea, Andrei Caramitru, fiul actorului Ion Caramitru, a lucrat pentru McKinsey şi Boston Consulting Group, două dintre cele mai puternice companii de consultanţă în management din lume. În 2018, Andrei Caramitru a trecut în zona de antreprenoriat şi a fondat, în Olanda, compania Kessel Run Ventures, îndreptată spre construirea de start-up-uri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii